epa

Slovenija: Hrvat pomagao migrantima

Slovenska policija je krajem prošlog tjedna nedaleko Kopra privela 55 stranaca (foto ilustracija), ilegalnih migranata, a pritvorena su trojica muškaraca koji su im pomagali u nezakonitom prijelazu granice, među njima i jedan hrvatski državljanin, objavljeno je u ponedjeljak.

Najveći broj migranata otkriven je u petak nešto poslije 18 sati, kad su policajci na cesti Dolnji Zemon-Ilirska Bistrica zaustavili osobni automobil hrvatskih oznaka kojega je vozio 47-godišnji hrvatski državljanin, dok je suvozač bio 48-godišnji državljanin Srbije. Malo zatim zaustavili su i kombi hrvatske registracije kojega je vozio 37-godišnji državljanin Srbije. U kombiju je bilo 28 stranaca iz Pakistana i Indije, od kojih je većina vraćena u Hrvatsku, dok je devet maloljetnih osoba izrazilo namjeru da u Sloveniji zatraže azil.

Vodiči, među kojima je i hrvatski državljanin, te vozač kombija odvedeni su istražnom sucu koji im je odredio pritvor.

Još 30 stranaca koji su krajem tjedna nezakonito prešli iz Hrvatske u Sloveniju zatečeno je na području policijske uprave Novo Mesto i u vezi s njihovim statusom još su u tijeku policijski postupci.

Područje pod kontrolom policijske uprave Novo Mesto, gdje su zadnjih mjeseci registrirani nešto pojačani priljevi migranata dolinom rijeke Kupe, krajem tjedna posjetio je i ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, rekavši da su ga lokalni stanovnici pitali o sigurnosti tog područja s obzirom na ilegalne migracije, ali i upozorili na problematiku koju za tamošnji turizam predstavlja pitanje žičane ograde uz rijeku Kupu, čime se toj djelatnosti nanosi šteta.

Kako su prenijeli lokalni mediji, Poklukar je kazao da će nova vlada na onim dijelovima granice uz Kupu, koja je najizloženija ilegalnim prijelazima granice, uskoro postaviti dodatne tehničke prepreke, ali ne bodljikavu žicu nego metalne panelne ograde.

Ograda na dijelu granice s Hrvatskom, kao jedna od zaštitnih mjera koju je u vrijeme velike migracijske krize uvela prijašnja vlada, ostaje i dalje jer još nisu nastupili uvjeti da se prepreke uklone, kazao je Poklukar.

Komentiraj