SLOVENIJA Erjavec i predsjednik parlamenta Brglez podržali Cerarovu odluku

HINA / Stanko GRUDEN / STA

Sinoćnju odluku slovenskog premijera Mire Cerara da otkaže posjet Zagrebu zbog govora premijera Andreja Plenkovića u u UN-u, u kojemu je arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora zbog kompromitacije koju je počinila Slovenija ocijenio “ništavnim”, podržali su u petak ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te predsjednik parlamenta Milan Brglez.

“Snažno podržavam odluku premijera o otkazivanju posjeta. Potvrdilo se je da dijalog s Hrvatskom nije moguć. Bolje je da je naš premijer službeno stajalište Zagreba da ne priznaje arbitražu čuo u New Yorku, nego da se to dogodilo u Zagrebu”, kazao je Erjavec novinarima u New Yorku, gdje također boravi na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Erjavec, koji je sa svojom Strankom umirovljenika (DESUS)) drugi glavni koalicijski partner u Cerarovoj vladi, bez kojega bi ona izgubila većinu u parlamentu, već je prilikom prvog susreta Plenkovića i Cerara, na kojemu su dogovorili dijalog o otvorenom graničnom pitanju, izražavao skepsu prema takvom dijalogu te tvrdio da bi on imao smisla tek ako hrvatska vlada opozove odluku Sabora i pristane na provedbu arbitražne odluke.

“Svi slovenski političari koji su bili za dijalog s Hrvatskom sada su dobili dokaz da taj dijalog nije moguć. Uvjeren sam da prema Hrvatskoj moramo voditi odlučnu vanjsku politiku i da je odluka da je ne podržimo pri ulasku u OECD bila pravilna”, kazao je Erjavec.

Dodao je da će slovenska diplomatska mreža o zapletu i odnosima s Hrvatskom informirati strane zemlje.

“Svi veleposlanici dobit će zadaću da informiraju zemlje domaćine o razlozima otkazivanja sastanka u Zagrebu, ali i s našim stajalištem da se u razgovorima s Hrvatskom ništa u pogledu provedbe arbitražne odluke ne može postići”, kazao je Erjavec.

Otkazivanje susreta komentirao je i predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez, istaknuti član Stranke modernog centra čiji je predsjednik Miro Cerar.

Podržavši Cerarovu odluku, Brglez je rekao da je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a bio “nepojmljiv” i da je predstavljao zloupotrebu te institucije.

“Njegov je govor bio podsmijeh Stalnom arbitražnom sudu (PAC) kao najstarijem permanentnom forumu za mirno rješavanje sporova”, kazao je Brglez.

Iako su Slovenija i Hrvatska 2009. godine dogovorile arbitražu o granici temeljem bilateralnog dogovora i tako započele postupak ad-hoc arbitraže, s time da je za sjedište arbitara određen Bruxelles, tehničke poslove za arbitre obavljao je stalni arbitražni sud u Den Haagu pa se u slovenskoj javnosti ponekad pogrešno navodi da je to bila međunarodna arbitraža pred stalnim arbitražnim sudom.

“Još je šokantnije da je Plenković zlorabio tijelo UN-a i pred svim državama svijeta doveo u pitanje temeljno načelo mirnog rješavanja sporova, jer poštovanje sudskih odluka nije stvar izbora, već obaveza i stvar poštovanja prava”, kazao je Brglez.

Prema njegovim riječima, hrvatski premijer nije uvrijedio samo Sloveniju, nego i druge države, međunarodne institucije, arbitražni sud i arbitre”, kazao je Brglez.

Nakon nastupa hrvatskog premijera Plankovića, koji je u govoru za govornicom UN-a kazao da je postupak arbitraže kompromitirala Slovenija i da je arbitraža zbog toga “ništetna” te praktično ponovio stajalište Hrvatske i hrvatskog Sabora da o otvorenom graničnom prijeporu treba razgovarati na drugim osnovama, Cerar je kasno sinoć kazao da otkazuje svoj posjet Zagrebu 27. rujna, koji je dva dana ranije dogovorio prilikom susreta s Plenkovićem u New Yorku.

Prema riječima slovenskog premijera, s Plenkovićem je tom prilikom dogovoreno da će se razgovarati “i o arbitražnoj odluci” i njenoj primjeni pa je istup hrvatskog premijera u New Yorku, u kojemu je on, po Cerarovoj ocjeni, “prekršio taj dogovor”, učinio da taj susret više nema smisla, zbog čega ga je Cerar otkazao.

Slovenija je, po Cerarovim riječima, spremna na dijalog s Hrvatskom, ali ovaj put pod određenim uvjetima, a to je da Hrvatska prije njega potvrdi da prihvaća arbitražnu presudu i da će surađivati sa Slovenijom na njenoj implementaciji.

U govoru pred Općom skupštinom UN-a, održanom malo poslije hrvatskog premijera, Cerar je naglasio da svjetska zajednica ne može djelovati bez poštovanja i provedbe međunarodnih ugovora, odluka međunarodnih sudova i tribunala te drugih izvora međunarodnoga prava.

“Poštovanje obveza koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i drugih izvora međunarodnoga prava je ugrađeno u Osnivačku povelju UN-a. To je temelj međunarodnog mira i sigurnosti. Štoviše, to je važno jamstvo prijateljskih odnosa i suradnje između država,” dodao je Cerar te istaknuo kako su pravna država i međunarodno pravo u središtu slovenske vanjske politike.

Komentiraj