Davor Puklavec/PIXSELL

SLOVENIJA DUŽNA HEP-u: Donešena presuda nakon 10 godina

Zbog neisporučene električne energije iz Nuklearne elektrane Krško, Slovenija Hrvatskoj elektroprivredi mora platiti više od 40 milijuna eura. To je presudio Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Slovenija Hrvatskoj nije isporučivala električnu energiju iz zajedničke elektrane devet mjeseci, od 1. srpnja 2002. pa do 19. travnja 2003. godine.

Spor je trajao deset godina a prema odluci na koju niti jedna strana nema pravo žalbe, Slovenija mora platiti HEP-u štetu od približno 20 milijuna eura, pripadajuće kamate koje se obračunavaju od 1. srpnja 2002. godine i 10 milijuna američkih dolara na ime odvjetničkih  troškova koje je HEP imao u pravnom procesu, prenosi portal Jutarnji.

Prije deset godina je pokrenut spor pred ICSID-om. HEP je 2005. godine predao zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Slovenije tvrdeći da je pretrpio štetu jer je umjesto jeftinije električne energije iz Krškoga morao angažirati vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz.

Komentiraj