Slovenija drugi dan uzastopno bez novozaraženih, popuštaju mjere

U zadnja 24 sata u Sloveniji je napravljeno 616 testova na koronavirus i već drugi dan zaredom nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze pa je i dalje ukupno u zemlji 1439 zaraženih osoba, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Slovenija tako bilježi drugi dan bez ijednog novog potvrđenog slučaja zaraze nakon 4. ožujka, kada je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj Covida-19, a u zadnjih osam dana je, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao između 5 i 11.
U zadnja 24 sata preminuo je još jedan oboljeli od covida-19, čime je ukupan broju preminulih povećan na na 97,  objavila je vlada na svojim mrežnim stranicama.

Iako je epidemiološko stanje stabilno, a širenje virusa, prema službenim podacima, pod kontrolom, vladini predstavnici upozoravaju da se i dalje treba pridržavati mjera socijalne distancije, higijene i još uvijek važećih restrikcija kako bi se time omogućilo daljnje ublažavanje mjera.

U ponedjeljak su opet počele raditi neke gospodarske djelatnosti i servisi, primjerice frizerske usluge i djelovanje ugostiteljskih lokala na otvorenim prostorima.

Nova odluka o mogućem ublažavanju mjera donijet će se kroz 14 dana, koliko traje inkubacija koronavirusa, kako bi se spriječilo izbijanje novih slučajeva, upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin.

Kacin je, odgovarajući na pitanja novinara, tako relativizirao najave da će vrtići za djecu biti otvoreni za manje od dva tjedna, rekavši da odluka vlade o tome još nije donesena i da je među ostalim ovisna o rezultatima seroloških testova krvi na populaciji djece na nacionalnom uzorku, koji su pred završetkom i tek će biti predstavljeni.

Otklanjajući novinarske sugestije kojima se problematiziralo  ponovno otvaranje crkava za vjernike zbog mogućeg širenja infekcije, Kacin je kazao da je slovenska mjesna katolička crkva tu odluku popratila detaljnim uputama kako ih održavati na siguran način.

Biskupska konferencija vrlo je detaljne odredbe nabrojala na šest stranica, uključujući obvezu nošenja masku, zabranu ulaska onih vjernika koji nisu zdravi, a na siguran način obavljat će se i pričest, iznio je Kacin.

Što se tiče gospodarskih i društvenih aktivnosti koje su ponovo otvorene krajem prošlog tjedna ili danas, Kacin je upozorio da je vlada dobila upozorenja kako pojedine trgovinske tvrtke, odnosno njihovi zaštitari, ne vode dovoljno brige da među kupcima bude potrebna distanca, na što je potrebno obratiti pozornost i opominjati na društvenu odgovornost, jer je stišavanje epidemije zadaća svih državljana.

Prema podacima koje su ovih dana prenijeli mediji, u slovenskim je općinama još uvijek više od 120 “aktivnih” slučajeva potvrđene zaraze koronavirusom,što znači da su  takvi pojedinci potencijani prenositelji bolesti, ako bi došlo do pretjerane relaksacije u društvu.

U Sloveniji je do sada, s 56.136 testiranja na prisutnost novog koronavirusa, potvrđeno 1439 slučajeva zaraze, što je relativno nizak stupanj zaraze. Više o prokuženosti stanovništva, kako se najavljuje, moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.

Rezultati zadnja dva dana, kad novih slučajeva zaraze koronavirusom nije bilo, te “spuštene” krivulje koje govore o trendu hospitalizacija i bolesnika na intenzivnim odjelima potvrđuju da je Slovenija među najuspješnijima u svijetu u borbi protiv koronavirusa, ocijenio je vladin glasnogovornik Kacin.

Komentiraj