SLOVENIJA: Članovi Janšine SDS u Izoli napali zviždača Galea i novinarsku ekipu RTV Slovenije

Jučer, tijekom već  16. redovitih prosvjeda protiv krajnje desne Janšine vlade u Ljubljani ponovno se okupilo više tisuća ljudi, koji su upozoravali na neprihvatljive planove Vlade da starije ljude iz domova umirovljenika zaražene koronavirusom umjesto u bolnice smjesti u mobilne kućice pored staračkih domova. Ali, vruće je bilo u Izoli gdje su članovi Janšine Slovenske demokratske stranke fizički napali zviždača Ivana Galea i novinarsku ekipu RTV Slovenije tijekom snimanja izjave.

U Izoli koju potresa više korupcijskih afera – od posjeta podpredsjednice vlade Aleksandre Pivec plaćenog od strane Općine do sumnjivih poslova s nekretninama – okupilo se više desetaka prosvjednika, koji su prosvjedovali protiv korupcije na općinskoj razini. Podršku im je dolaskom dao zviždač Ivan Gale, koji je nakon otkrivanja velike korupcijske afere vezane za kupnju zaštitne medicinske opreme,  zbog koje je potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek pod policijskom istragom, postao jedno od najpoznatijih lica u borbi protiv korumpirane vlade Janeza Janše.

No, dok je Gale davao izjavu za RTV Sloveniju došlo je do fizičkog napada. Kako je ugledna novinarka TV Slovenije Eugenija Carl opisala incident na svom Facebook profilu, novinarka njihova dopisništva iz Kopra snimala je razgovor s Galeom kada im je prišla skupina od oko osam muškaraca odjevenih u plave i žute majice s natpisima “Ja sam za vladu” i “Podržavam Janeza Janšu”. Vodio ih je izolski općinski vijećnik SDS-a i predsjednik Mjesnog odbora SDS-a Leopold Žolgar. Jedan od njih fizički je napao Galea i uz uvrede ga odgurnuo. Zatim je odgurnuo ekipu TV Slovenije, a grupa zagovornika Janšine stranke nastavila je vrijeđati i pokazivati srednji prst. Pored toga, novinarki Radija Slovenije  htjeli su oduzeti mikrofon iz ruke, a napali su i općinskog vijećnika stranke Levica
i stisnuli ga za vrat.

Iako su svi prosvjedi u Sloveniji praćeni i osiguravani od strane policije, iz Policijske uprave Koper objasnili su da jučer u Izoli nisu primijetili nikakav prekršaj ili kazneno djelo. S TV Slovenije su već  najavili da će napad sami prijaviti policiji.

Inače zviždač Gale jučer je podnio novu kaznenu prijavu protiv potpredsjednika Janšine vlade i predsjednika Stranke modernog centra Zdravka Počivalšeka zbog navodne korupcije pri kupnji zaštitne medicinske opreme od tvrtke Hmezad TMT. Kazneno je prijavio i novog direktora Zavoda za robne rezerve Tonija Rumpfa.

Jučerašnji incident tijekom snimanja izjave za javnu televiziju pokazuje da su zagovornici krajnje desne Janšine stranke sve nervozniji zbog redovitih prosvjeda u slovenskim gradovima i da žele ušutkati kritičke glasove i medije, čak i nasiljem.

Komentiraj