Slovenija cijepila dva posto stanovništva

U Sloveniji je do nedjelje protiv Covida-19 cijepljeno nešto više od 96.000 ljudi, od čega ih je 42 tisuće, dva posto ukupne populacije, dobilo obje predviđene  doze, objavljeno je u srijedu, a vlada predviđa da će se do kraja veljače cijepiti pet posto stanovništva.

Epidemiološki stručnjaci procjenjuju da će u Sloveniji učinkovita kontrola nad širenjem virusa biti uspostavljena kada bude cijepljeno najmanje deset posto populacije i omogućeno ponovno epidemiološko praćenje kontakata zaraženih.

Do 5. veljače Slovenija je u nabavkom  preko Europske komisije dobila 96 tisuća doza cjepiva Pfizer-Biontech i 8.400 doza Modernina cjepiva, dok je ovaj tjedan počelo cijepljenje adenovirusnim cjepivom AstraZeneca. Njime se u načelu  cijepe mlađi od 64 godine i stariji koji su nepokretni, pa ih je njime lakše  cijepiti  kod kuće, s obzirom na lakši transport i trajnost adenovirusnog cjepiva.
“Uz planirane nove isporuke računamo da bi do kraja veljače mogli cijepiti pet posto stanovništva”, kazala je nacionalna koordinatorica programa vakcinacije NIJZ Marta Grgič Vitek iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodavši da je dosad bilo osigurano ukupno 108.000 doza, a da se u veljači očekuje isporuka još dodatnih 136. 100.

Po planu cijepljenja, kada se cijepe svi stariji od 80 godina, na red dolaze stariji od 75 godina, zatim stariji od 70 godina i posebno ranjivi kronični bolesnici bez obzira na dob.

Komentiraj