SLOVENIJA Ceraru i njegovoj stranci porastao rejting nakon arbitražne presude

Hina

Zaustavljen je višemjesečni pad popularnosti slovenskog premijera Mire Cerara i njegove Stranke modernog centra, pokazuje najnovija mjesečna anketa ljubljanskog “Dela”, objavljena u ponedjeljak, što vodeći dnevnik u “deželi” pripisuje učinku objave odluke arbitražnog suda po kojoj bi Sloveniji trebala pripasti spojnica (junction) s otvorenim morem i većina Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Prema prošlomjesečnom, lipanjskom istraživanju, provedenom na uzorku od tisuću birača, popularnost Cerarove stranke bila je najniža od njena osnivanja 2014. godine, a za nju bi na eventualnim prijevremenim izborima glasovalo tri puta manje birača nego prije tri godine, kad je osvojila trećinu mandata u parlamentu. Dobila bi manje zastupnika nego sada vodeća oporbena stranka Janeza Janše, ali i manje od svojih sadašnjih koalicijskih saveznika, stranke demokratskih umirovljenika DESUS i socijaldemokrata (SD) Dejana Židana, pokazalo je prošlomjesečno ispitivanje slovenskog javnog mnijenja.

No, prema novoj anketi provedenoj prošli tjedan i objavljenoj u ponedjeljak, potpora premijerovoj stranci se u samo mjesec dana udvostručila iako je još uvijek znatno više birača koji bi glasovali za Janšinu ili Židanovu stranku.

Nagli uspon rejtinga Stranke modernog centra (SMC) na ljestvici, ali i nešto viši rejting njegove koalicijske vlade u odnosu na prethodnu anketu, vodeći slovenski list izričito pripisuje odluci arbitara za koju je Cerar kazao da će je s vremenom trebati prihvatiti i Hrvatska, ali da će se to provesti oprezno i postupno, u dijalogu sa susjednom državom.

Čini se da je arbitražna presuda pomogla i ugledu samoga Cerara među biračima, jer se on nakon višemjesečnog izbvanja vratio na listu najpopularnijih deset slovenskih političara.

Na njoj i dalje vodi Borut Pahor, predsjednik države, koji je 2009. godine kao tadašnji premijer potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor, nakon višemjesečne blokade hrvatskih pristupnih pregovora zbog navodnom “prejudiciranja” granice od strane Hrvatrske  dokumentima koje je tijekom pregovora slala u Bruxelles.

Komentiraj