Slovenija će od Hrvatske zahtijevati popise migranata koji dolaze u Dobovu radi kontrole

HINA/ Damir SENČAR

Slovenija će ubuduće od Hrvatske tražiti popis migranata koje transportira u susjednu zemlju i podatke o njima, a ukoliko to ne dobije neće ih primati, izjavio je u utorak državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

Šefic, zadužen za migrantsko pitanje,  je rekao da je uvođenje kontrola na nekim unutarnjim granicama Schengena privremene naravi, ali je upozorio da je Slovenija spremna uvesti dodatne mjere kontrole na svojoj granici s Hrvatskom ako se migrantska kriza ne smiri.

Slovenija je ovih dana zatražila sastanak s hrvatskim vlastima na razini visokih policijskih dužnosnika, kako bi pojasnila svoje prijedloge o dodatnoj kontroli migranata koji prolaze balkanskom rutom u cilju njihove identifikacije, kazao je Šefic na konferenciji za novinare.

Jedan od glavnih zahtjeva je da hrvatska policija ubuduće prilikom najave svakog vlaka upućenog za Dobovu dostavi popis migranata s njihovim osobnim podatcima, a u slučaju da se takvi popisi ne dostave, Slovenija će odbijati primiti migrante, najavio je Šefic.

  • Pismo u kojemu je predložila takav sastanak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar poslala je hrvatskom tehničkom ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, kazao je Šefic.

Da je Slovenija ovih dana uvela dodatan nadzor identiteta migranata potvrdio je u utorak i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ali je zanijekao navode nekih medija kako je Slovenija među migrantima otkrila i osumnjičenike za terorizam.

Erjavec je naveo da je točna samo informacija kako je policija provjeravala vojni status migranata, odnosno je li netko od njih aktivno sudjelovao u borbama u Siriji, ali da kod nijednog od ispitanih sumnja nije bila potvrđena.

Šefic je rekao da slovenske vlasti od Italije nisu dobile nikakvu obavijest o navodnom ponovnom uspostavljanju granične kontrole i provjere dokumenata na slovensko-talijanskoj granici zbog prelazaka migranata iz Slovenije u Italiju, o čemu je pozivajući se na izvore u talijanskoj vladi pisao milanski dnevnik Corriere della sera, te je doveo u sumnju vjerodostojnost te informacije.

Slovenska je policija početkom tjedna raspisala natječaj kojim traži više prevoditelja za arapski jezik koje namjerava koristiti u identifikaciji migranata i zemalja odakle dolaze, kako bi utvrdila dolaze li iz Sirije ili nekih drugih zemalja u kojima ne postoji ratna opasnost kako je to prošli tjedan već napravila Austrija.

U Sloveniju je od sredine lanjskog listopada ušlo nešto više od 392.000 migranata, od čega  12.884 u prvih pet dana 2016., na putu prema bogatijim zemljama zapadne Europe.

Komentiraj