SLOVENIJA: 36 novooboljelih, brine stanje na intenzivnim odjelima

Broj oboljelih od koronavirusa u Sloveniji u utorak se povećao za 36 u odnosu na dan ranije te ih je ukupno 1091, objavila je u srijedu slovenska vlada, pa se tako potvrđuje da dnevni rast oboljelih nastavlja padati, no međutim brine što broj umrlih raste.

Novi podaci potvrđuju da je riječ je o nastavku trenda pada dnevnog prirasta novih slučajeva, no vladu brine što se broj teško oboljelih na intenzivnim odjelima ne smanjuje, a u porastu je i broj umrlih.
U utorak su umrla još četiri oboljela od Covida-19 pa je sada ukupno 40 umrlih, a hospitalizirano je 111 ljudi, od čega 35 na intenzivnim odjelima, što je najviše do sada.

Kako je na konferenciji za medije upozorio glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin zadnjih dana kritično raste broj smještenih na intenzivnim odjelima.

Najkritičnije stanje vezano uz koronavirus je i dalje u domovima za starije osobe, odakle dolazi svaki peti oboljeli i velika većina do sada umrlih. Unatoč ulaganju velikih napora epidemija u domovima se nastavlja.

Zbog trenda smanjivanja dnevnog prirasta onih kod kojih se testom potvrdi prisutnost virusa, vlada za kraj uskrsnih blagdana najavljuje neka ublažavanja dosadašnjih restrikcija, posebno onih u prometu i u kretanju ljudi, ali i otvaranje nekih poduzeća koja su zbog epidemije zatvorena. Sve to ovisit će o poštovanju dosad važećih restrikcija, kako se krivulja epidemije ne bi okrenula prema ranijim visinama.

Osim toga, vlada i danas raspravlja o načinu nadzora kontrole onih kojima je testiranjem otkriven virus, ali su otpušteni kućama na samoizolaciju koju treba kontrolirati jer su potencijalni uzročnici novih zaraza. Uz to se vezuje i tempo kojim će se ukidati dosadašnje restrikcije.

Komentiraj