Iako im brojke padaju, Slovenci razmišljaju o novčanoj penalizaciji onih koji nisu cijepljeni

U Sloveniji, koja ovih dana bilježi pad epidemioloških trendova u pandemiji koronavirusa, ali ima i dalje vrlo opterećen zdravstveni sustav, razmišljaju o svojevrsnoj novčanoj penalizaciji onih koji nisu cijepljeni, a završe u bolnici zbog covida-19.

To je u razgovoru za Slovenski radio potvrdila Bojana Beović, glavna infektologinja u vladinom savjetu za epidemiju, te predsjednica Liječničke komore.

“Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i cijepili se, a na drugoj oni koji se ne žele cijepiti, a unatoč tomu uživaju sve beneficije”, kazala je Beović, dodavši da zato dolaze inicijative da necijepljeni koji završe u bolnici plate dodatnu participaciju, odnosni dio troškova svog liječenja.

“Mislim da bi participacija za necijepljene bila pravedno rješenje”, kazala je Beović.
Ona se ne zalaže za uvođenje obveznog cijepljenja jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje cijepljenju.
Obvezno cijepljenje u Sloveniji bi bilo moguće samo ako se o tome osigura opći društveni konsenzus, možda čak putem referenduma, navela je Beović.

Dodala je kako smatra da bi svojim zaposlenicima neki poslodavci trebali odrediti cijepljenost kao uvjet za rad,  ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Slovenska vlada donijela je prije dva mjeseca odluku o obveznom cijepljenju protiv Covida-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocjene o tome je li to u skladu s ustavom, suspendirao ustavni sud koji će ovih dana o tome donijeti konačni pravorijek.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno više od 2100 novih zaraza koronavirusom, oko 500 manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a i drugi epidemiološki indikatori su u silaznoj putanji.

Broj hospitaliziranih još nije počeo padati, ali se smatra da je dosegnuo vrhunac.

“Vidimo svjetlo na kraju tunela jer se čini da broj onih na intenzivnim odjelima neće prijeći 320, kako smo se bojali, ali je glavni problem nedostatak potrebnog kadra”, kazao je u četvrtak za medije Robert Carotta, državni tajnik u ministarstvu zdravstva, zadužen za koordinaciju rada bolnica.

Epidemija i dalje u padu

Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2125 novih zaraza koronavirusom te 15 smrtnih slučajeva među oboljelima, a epidemiološko stanje i dalje se poboljšava, objavila je u četvrtak slovenska vlada, dok mediji najavljuju skori početak cijepljenja za djecu od pet do 11 godina.

S  2.225 PCR testova otkriveno je 2.125 zaraženih, uz udio pozitivnih od 34,1 posto, dok je prije sedam dana bilo 2.668 zaraza, uz 37,1 posto pozitivnih testova.

I svi ostali podaci pokazuju trend smirivanja epidemije, prisutan po početka prošlog tjedna.

U zemlji je trenutno 33.527 aktivnih slučajeva zaraze. Prosječan broj potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana iznosi 1.995,  a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 1.592,  prema podacima ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 1087 oboljelih od Covida-19, od čega 280 na intenzivnim odjelima, a svim potrebnim dozama cjepiva do sada je cijepljeno 1.151.722 osoba, odnosno oko  54,6 posto stanovništva.

Kako prenose slovenski mediji, u bolnicama se nadaju da bi možda već idući tjedan u zemlji moglo početi i cijepljenje  djece u dobi od pet do 11 godina.

Na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani potvrdili su da su do sada na liječenju imali  80 djece kojima je bila potvrđena zaraza te da bi cijepljenje te populacije znatno smanjilo rizik obolijevanja.

Lani je po podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ)  u zadnja tri mjeseca bilo potvrđeno više od 4000 zaraza  među mlađima od 18 godina, dok je neslužbeno ove godine broj zaraza među maloljetnicima mnogo viši, pa je tijekom epidemije već  najmanje desetina djece bila u kontaktu s virusom.

Komentiraj