Slovački premijer preživio glasanje o povjerenju

 

Slovački premijer Igor Matovič preživio je glasanje o povjerenju u parlamentu u petak, sa samo 47 zastupnika koji su glasali za njegovo razrješenje.

Matovič je došao na dužnost prije 4 mjeseca, a bio bi prisiljen podnijeti ostavku da je protiv njega bilo 76 ili više glasova.

Glasovanje je uslijedilo nakon debate koja se odvijala od četvrtka do petka ujutro i u kojoj su opozicijski političari optužili Matoviča za nesposobnost, nepoštenje i prijevaru.

Matovič se suprotstavio kritizirajući socijaldemokratsku stranku Smer, koju je zamijenila njegova vlada, rekavši “ovdje čujete zapomaganje samo zato što smo potjerali svinje dalje od njihova korita s hranom.”

Kad je Matovič napustio parlament nešto prije ponoći, članovi radikalno desne stranke LSNS (Narodna stranka Naša Slovačka) zauzeli su podij na 45 minuta.

Uspješno su prisilili Matoviča, koji je navodno u međuvremenu otišao kući, da se vrati u parlament kako bi nastavio slušati optužbe protiv sebe.

Smer je podnio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja nakon što su ljevičarske novine Dennik N otkrile da je Matovič plagirao svoj diplomski rad i da je varao na drugim radovima tijekom studija, što je kasnije i sam priznao.

Matovič se branio u parlamentu i rekao da njegova diploma nije tako velik problem kao korupcija, za koju je više puta rekao da će iskorijeniti.

Komentiraj