Slovački premijer Europskoj medicinskoj agenciji: “Požurite s cjepivima ili ćemo koristiti neodobrena. U pitanju su životi”

Premijer Slovačke Igor Matovič upozorio je da su u pitanju životi, apelirajući na Europsku medicinsku agenciju (EMA) da ubrza postupak odobrenja cjepiva ako ne želi da zemlje članice koriste neodobrena cjepiva kao što to planira Slovačka.

Neodobreno cjepivo je ruski rulet

Predsjednica izvršnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche proteklog je vikenda savjetovala članicama EU da ne odobravaju Sputnik V po hitnom postupku, pozivajući se na nedostatne podatke o cijepljenim osobama. Upotrebu neodobrenog cjepiva čak je nazvala “ruskim ruletom”, zbog čega je Rusija zatražila ispriku.

Njezina izjava uslijedila je nakon što je Matovič, zaobišavši vladine partnere i izazvavši političku krizu, s Rusijom postigao dogovor o isporuci dva milijuna doza cjepiva u trenutku kada se Slovačka suočava s velikim porastom broja novozaraženih i trenutno je jedna od najpogođenijih zemalja na svijetu.

Matovič je osobno dočekao pošiljku prvih 200.000 doza koja je zrakoplovom stigla u Slovačku 1. ožujka.

Cijepljenje Sputnikom V još nije počelo jer slovačke zdravstvene vlasti pregledavaju pošiljku, no rat riječima s EU oko brzine primjene cjepiva se nastavlja.

Matovič se na Fejsu obratio čelnici EMA-e

“Draga Christa, bili bismo jako sretni kada biste promijenili svoje radno vrijeme u EMA-i u nadolazećim mjesecima na 24 sata dnevno i sedam dana tjedno i kada ne biste čekali tri mjeseca da odobrite neko cjepivo već tri tjedna. To je pitanje života. I ne samo jednog”, napisao je Matovič na Facebooku.

Slovačka trenutno ima najveću stopu smrtnosti sa 17.03 smrtna slučaja na milijun ljudi u posljednjih tjedan dana, odmah iza Češke koja ima 18.85 umrlih na milijun stanovnika.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja već koristi ili namjerava koristiti ruska ili kineska cjepiva zbog vrlo spore distribucije cjepiva i procjepljivanja stanovništva.

Komentiraj