Slovačka pokrenula veliku reformu pravosuđa. Pravosudna i politička elita uzimala deset tisuća eura mita mjesečno

Suci u Slovačkoj mogu od sada biti kazneno gonjeni, ako prilikom donošenja presuda ne poštuju zakone, u sklopu borbe protiv korupcije pravosudnog sustava, piše za Deutsche Welle urednik redakcije za Europu u češkom listu “Denik”.

Neki pak smatraju da je time ugrožena neovisnost pravosuđa.

Čak pet akcija slovačke policije – “Oluja”, “Vihor”, “Božje vodenice”, “Čistilište” i “Jude” – prošlog je proljeća u zatvor je smjestilo niz visoko pozicioniranih dužnosnika u policiji, pravosuđu i ekonomiji.

Među uhićenima su dva bivša direktora policije, nekoliko odvjetnika – među kojima bivši glavni tužitelj Dobroslav Trnka, zatim 15 sudaca – među kojima Jarmila Urbancova, bivša zamjenica predsjednika Vrhovnog suda, sutkinja i bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Monika Jankovska, kao i moćni poduzetnici poput multimilijunaša Norberta Boedoera i Jaroslava Haščaka, šefa financijske grupe Penta.

Spomenuti članovi pravosudne i ekonomske elite Slovačke trenutno u istražnom zatvoru čekaju na procese.

Nova vlada, formirana u ožujku 2020. godine, napravila je sistematsku reformu pravosudnog sustava zemlje. Od 01. siječnja stupio je na snagu paket zakona koji je pripremila tamošnja ministrica pravosuđa Maria Kolikova.

U središtu reforme pravosuđa je ograničavanje imuniteta slovačkim sucima. Ispituje im se imovina, a Vrhovni sud bi trebao donositi presude u slučaju kaznenih djela sudaca i tužitelja. Novost je i to da će suci u mirovinu sa 65 godina. Do sada, naime, za njih nije bila određena točna starost za odlazak u mirovinu.

Politički proces koji je za cilj imao uhićenja i reformu pravosuđa počeo je prije tri godine.

Stvar nije prošla bez nasilja. U veljači 2018. godine ubijeni su novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova. Kuciak se u svom radu bavio korupcijom. Nakon višemjesečnih istraga, uhićen je utjecajni poduzetnik Marian Kočner, koji je navodno naredio ubojstvo.

Koačneru su zaplijenili mobitel. Policija je iz njegovog mobitela vidjela komunikaciju s tadašnjim glavnim tužiteljem Dobroslavom Trnkom. Ispostavilo se da je Kočner glavnom državnom tužitelju Trnki doslovno dao nalog, da utječe na sudove u njegovu korist.

Na jesen 2019. godine slovački mediji su izvještavali o detaljima telefonskih razgovora između poduzetnika i glavnog tužitelja. Razmjeri “Kočnerove mreže”, koja se protezala do vrha slovačkog pravosuđa, državnog odvjetništva i politike, poljuljali su povjerenje slovačkih građana u pravosudni sustav.

Mito teško deset tisuća eura mjesečno

Vodeći političari Europske unije su izrazili šokiranost veličinom korupcijske mreže u Slovačkoj.
“Ja sam vrlo neugodno iznenađena”, komentirala je tadašnja povjerenica EU za pravosuđe Vera Jourova, danas zamjenica predsjednice Europske komisije.

Reforma slovačkog pravosuđa, iznose analitičari, mogla je započeti tek nakon što je vlada premijera Roberta Fica u veljači 2020. godine izgubila na izborima. Bivšeg premijera i njegovu socijaldemokratsku stranku “SMER” smatraju odgovornima za povezanost politike i organiziranog kriminala u Slovačkoj.

Od ožujka izvršnu vlast obnaša nova vlada premijera Igora Matoviča, iza koje stoji antikorupcijska koalicija. Uslijedila su uhićenja, temeljena na korupcijskom i klijentelističkom sustavu. Brojni sudionici svaki mjesec su primali na desetke tisuća eura mita.

Javnost i mediji u Slovačkoj podržavaju uhićenja i reformu pravosuđa. Predsjednica države Zuzana Čaputova dala je podršku vladi: “Reforma pravosudnih institucija je važan korak ka ostvarivanju pravde”.

Ministrica pravosuđa Marija Kolikova ukinula je sveobuhvatni imunitet sudaca. Ona smatra da to neće utjecati na neovisnost sudskog odlučivanja.

“Želim da je svima jasno, da su moguće kaznene akcije protiv sudaca, ako se oni odluče djelovati protiv zakona”, rekla je Kolikova slovačkoj agenciji TASR.

Bruxelles podržava reformu pravosuđa

Ured vijeća europskih sudaca (Consultative Council of European Judges – CCJE) navodi da treba razmisliti o tome hoće li ograničenja imuniteta sudaca znatno ugroziti postojeća jamstva o neovisnosti pravosuđa i suce izložiti političkom i disciplinskom pritisku.

Rezerviranost izražavaju i neki pravnici u Slovačkoj. Bivši političar i poznati odvjetnik Radoslav Prochazka ne smatra da je reforma jamstvo da će sudovi bolje funkcionirati. “Ako nešto promijeni situaciju, onda je to ispitivanje imovine sudaca”, rekao je za magazin “Postoj”.

Službeni Bruxelles smatra da se Slovačka, zahvaljujući reformi pravosuđa, kreće u pravom smjeru. U izvještaju Europske komisije o stanju pravne države u zemljama članicama EU, objavljenom prošlog listopada, reforma je pozdravljena kao “nastojanje za jačanje neovisnosti i integriteta pravosuđa”.

Komentiraj