epa

Slovaci nastavljaju prosvjede i nakon Ficove ostavke

Deseci tisuća Slovaka zatražili su u petak u prosvjedima diljem zemlje raspisivanje prijevremenih izbora, nakon što ostavka premijera Robarta Fica nije uspjela ublažiti gnjev javnosti zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Kuciak (27) je istraživao je mafijaške veze među talijanskim poslovnim ljudima u istočnoj Slovačkoj prije nego što je prošloga mjeseca pronađen mrtav, zajedno sa svojom partnericom.

Prosvjedujući treći dan zaredom, građani su se okupili u oko 35 gradova i mjesta noseći tarnsparente “Vlada ništa ne čini” i izvikujući slogane poput “Dosta nam je Fica”.

Stranke vladajuće koalicije u Slovačkoj prihvatile su u četvrtak ostavku premijera Roberta Fica i za njegova nasljednika izabrale Petera Pellegrinija, dosadašnjeg Ficova zamjenika i člana njegove stranke Smer.

No, kritičari kažu da će Fico vladati iz sjene. “Kao šef Smera, Fico će biti tutor novom premijeru”, rekao je Martin Slosoarik iz agencije za istraživanje javnog mnijenja Focus.

Ostavkom, ponuđenom pod uvjetom da Smer zadrži pravo imenovanja premijera, Fico je izbjegao prijevremene izbore, a redovni bi se trebali održati sredinom 2020.

Komentiraj