Igor Kralj/PIXSELL

SLONJŠAK I BANDIĆ: O mjerama i rokovima vezanim uz mobilnost osoba s invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdili su u utorak u Staroj gradskoj vijećnici dosadašnje aktivnosti i rokove koji se odnose na pristupačnost osobama s invaliditetom i njihovu mobilnost u Zagrebu.

Osobe s invaliditetom od 13. ožujka mogu se koristiti prilagođenim prijevozom i tijekom noći, to jest 24 sata na dan. U Zagrebu je uvedeno pasivno noćno dežurstvo dvaju prilagođenih ZET-ova kombija za prijevoz osoba s invaliditetom, a bude li potrebno, uvest će ih se još nekoliko, izvijestila je Slonjšak.

Novinarima je nakon sastanka rekla da su se dogovorili o rokovima za provođenje mjera o kojima su se nedavno dogovorili s gradonačelnikom.

Na prvom sastanku prije dva mjeseca dogovorili su se da se napravi analiza pristupačnosti stambenim zgradama jer je to velik problem osobama s invaliditetom. Zato će se u prvim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) izmijeniti odredba koja će omogućiti da se ugrade dizala u zgradama u privatnom vlasništvu.

Pravobraniteljica je podsjetila da je trenutačno u javnoj raspravi odluka po kojoj će taksisti uz osobe s invaliditetom morati prevoziti i pse pomagače koji su im potpora u svakidašnjim aktivnostima. To će savjetovanje biti do 7. travnja, a nakon toga ta bi odluka trebala biti objavljena.

Sve obavijesti koje se odnose na osobe s invaliditetom i taksi prijevoz oglasit će se na Turističkim stranicama grada Zagreba i info-punktovima kako bi Zagrepčani i gosti s invaliditetom znali gdje se i kako mogu koristiti taksi prijevozom. Dogovorena je, rekla je Slonjšak, i edukacija za taksiste kako bi ih se upoznalo sa specifičnostima osoba s invaliditetom.

Grad Zagreb taksistima namjerava financirati opremu koja im je potrebna kako bi automobile prilagodili za prijevoz osoba s invaliditetom.

Slonjšak je rekla da Grad radi i na pripremi dokumentacije za uvođenje četiriju tzv. londonskih taksija. Riječ je o vozilima potpuno prilagođenim za osobe u invalidskim kolicima, za slijepe i za gluhe osobe. Te taksije nabavit će ZET.

Dogovoreno je da se u 142 niskopodna tramvaja ugrade pomične aluminijske rampe za neometan ulaz osobama s invaliditetom te majki s dječjim kolicima, rekla je Slonjšak.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna istaknula je da će te aluminijske rampe biti ugrađene u sve niskopodne tramvaje, a prvi probni tramvaj krenut će za mjesec dana, nakon čega će se rampe uvesti i u ostale niskopodne tramvaje.

Fortuna je rekla da od 400 ZET-ovih autobusa oko 50 njih nema rampe, a ZET je dobio zadatak da provjeri koji su to pa će uskoro i svi autobusi imati rampe i biti pristupačni osobama s invaliditetom.

Komentiraj