FaH

Slobodna trgovina: SAD želi dogovor s EU-om još ove godine

Bijela kuća je objavila u utorak da se još nada kako će do kraja godine potpisati ugovor o slobodnoj trgovini s Europom (TTIP) unatoč sumnji koju je izrazio francuski predsjednik Francois Hollande.

“Naše se stajalište nije promijenilo: i dalje radimo kako bismo do kraja godine završili pregovore”, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Baracka Obame.

Odgovarajući na pitanje o Hollandeovim izjavama, Earnest je istaknuo da je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem na istoj crti kao i Sjedinjene Države što se tiče nastavka pregovora.

Hollande je u utorak rekao da se Francuska ne želi “zavaravati” da će se dogovor postići do kraja godine i prije isteka mandata Baracka Obame.

Nešto ranije je francuski državni tajnik za vanjsku trgovinu Matthias Fekl rekao čak da će francuska vlada u rujnu, na sastanku europskih ministara za trgovinu u Bratislavi, zatražiti prekid pregovora.

“Europska komisija i čelnici zemalja članica EU-a jasno su potvrdili spremnost na nastavak pregovora”, rekao je pak Matt McAlvanah, glasnogovornik posebnog američkog predstavnika za vanjsku trgovinu Michaela Fromana.

Pregovori o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo, poznato i po engleskoj kratici TAFTA) u kojima od sredine 2013. sudjeluju američka vlada i Europska komisija, idu za ukidanjem trgovinskih i pravnih zapreka s obje strane Atlantika kako bi se stvorio velik prostor slobodne trgovine koji bi trebao potaknuti gospodarsku aktivnost.

Pregovore od početka prati nepovjerenje europske javnosti koja se pribojava da bi potpisivanjem tog ugovora mogli biti ugroženi dostignuti europski standardi u zaštiti potrošača i da bi liberalizacija tržišta išla u prilog velikim multinacionalnim kompanijama.

Komentiraj