U organizaciji stranke Slobodne Hrvatske, a ispred svjetskog poretka March Against Monsanto u subotu, 21. svibnja na središnjem zagrebačkom trgu održat će se međunarodni marš peoriv Monsanta. U isto je vrijeme planiran i prosvjed na osječkom Trgu Ante Starčevića.

Riječ je o tradicionalnom godišnjem prosvjedu protiv načina poslovanja i proizvoda te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese.

“Samo na društvenim mrežama dolazak je potvrdilo 3 i pol tisuće ljudi, dok ih se nešto više od sedam tisuća izjasnilo da ih događaj zanima. Iako svjesni da je teško ljude izvući iz kolotečine i sustava, upravo zbog ovakvih brojki, na samom prosvjedu očekujemo dobar odaziv”, kazao je Damir Kristijan Rogina, voditelj organizacije prosvjeda.

Monsanto je multinacionalna korporacija, vodeći proizvođač genetski modificiranog sjemena. Utjelovljuje i najgore elemente globalne ekonomije, uništavanje konkurencije, te lobiranje i potkupljivanje vlada radi vlastitog promicanja. Istodobno, brojna istraživanja pokazuju da proizvodnja GMO sjemena dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi.

Slobodna Hrvatska
Slobodna Hrvatska

“Sama činjenica da se radi o hrani iz laboratorija, govori dovoljno. Naši seljaci su vrijedni ljudi, i ako ih vlada podupre mogu proizvesti dovoljno zdrave i kvalitetne hrane. Hrvatskoj ne treba Monsanto i njihovi kancerogeni proizvodi. No, stječe se dojam kako našim političarima nije u interesu prosperitet naših poljoprivrednika, već samo vlastiti interes. Mislim da je krajnje vrijeme da prestanemo misliti na kvazi podjele na lijeve i desne koje nam političari stalno nameću te da se počnemo brinuti za budućnost i budućnost naše djece”, upozorio je3 Antonio Dražović, supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska.

Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti. Zato je Monsanto simbol korporativnog gledanja na svijet koji Europi i Hrvatskoj može donijeti isključivo štetu pa svaki javni prosvjed protiv njega predstavlja korak u dobrom smjeru.

Slobodna Hrvatska
Slobodna Hrvatska

Dražan Dizdar, supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska, ističe kako će se ove godine istodobno prosvjedovati u 270 gradova u 41 državi na 4 kontinenta. “Prema dosadašnjem zanimanju na društvenim mrežama, Hrvatska je prema odazivu među prvih pet država. GMO u Hrvatskoj još nije zaživio kao drugdje, no ne izborimo li se, doći će i nama”, dodao je Dizdar.

Iz stranke poručuju kako prosvjeduju jer ne žele korporacije kojima nije stalo do ljudi, već samo do novca. “Ne želimo da Monsanto dođe ovdje i uzima našim seljacima”, smatraju u Slobodnoj Hrvatskoj koja u organizaciju prosvjeda planira uključiti i partnere, istomišljenike, slične organizacije i udruge koje će predstaviti naknadno, početkom svibnja.

Screen Shot 2016-04-18 at 16.34.47

Komentiraj