faH

Sljedeće izdanje Animafesta od 5. do 10. lipnja – otvoren natječaj za konkurenciju

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, jedini hrvatski A–festival, čiji se dobitnici Grand Prixa u kratkometražnoj konkurenciji izravno kvalificiraju za nagradu Oscar, održat će se od 5. do 10. lipnja iduće godine.

Za konkurenciju svog 27. izdanja festival je upravo objavio natječaj u više kategorija na kojemu mogu sudjelovati svi kratki i dugi animirani filmovi završeni nakon 1. siječnja ove godine.

Kratkometražni filmovi, u maksimalnom trajanju do 40 minuta mogu se prijaviti za Natjecanje kratkometražnog filma, Natjecanje studentskog filma (filmovi producirani u obrazovnim institucijama), Natjecanje filmova za djecu i Natjecanje hrvatskog filma (filmovi čija je zemlja produkcije Hrvatska ili je riječ o uratcima hrvatskih redatelja).

Dugometražni filmovi, minimalnog trajanja 40 minuta, mogu se prijaviti za Natjecanje dugometražnog filma.

Rok za prijave na natječaj je 1. veljače. Filmove će odabrati umjetnički ravnatelj Festivala, u suradnji s odabranim profesionalcima, a rezultati konačne selekcije programa bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Festivala najkasnije 1. travnja.

Filmovi se natječu za Grand Prix u kratkometražnoj i dugometražnoj kategoriji, Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, Nagradu Zlatko Grgić, za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije i nagradu Mr. M, za najbolji kratkometražni film po izboru publike za kratkometražne i dugometražne filmove.

Dodjeljuju se i nagrade najboljem hrvatskom filmu, najboljem studentskom filmu (Nagrada Dušan Vukotić) i najboljem filmu za djecu.

O nagradama će odlučivati međunarodni žiriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma, Velikog natjecanja dugometražnog filma, Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma te Natjecanja filmova za djecu, u kojemu će biti petero djece u dobi od 6 do 16 godina.

Animafest dodjeljuje i godišnje nagrade – za životno djelo i izniman doprinos proučavanju animacije​, kao i najboljoj školi animacije za najbolji izbor filmova prijavljenih za selekciju.

Komentiraj