Slikovnica u neobičnom formatu: Objavljena nova zbirka pjesama Olje Savičević Ivančević

Nova zbirka pjesama za djecu i odrasle ‘Zaljubljena u čitav svijet’ Olje Savičević Ivančević slikovnica je, ovih dana izašla u izdanju Školske knjige, koja privlači pozornost neobičnim formatom i odličnim ilustracijama Ane Kovačić, a trajno osvaja srca zaigranim, maštovitim i vedrim pjesmama koje, u neprekinutom nizu, oblikuju spomenar bezbrižnih dana djetinjstva.

Većina čitatelja poznaje Olju Savičević Ivančević kao suvremenu spisateljicu za odrasle, no bolji poznavatelji djela nagrađivane splitske prozaistice i pjesnikinje pamte je i kao autoricu slikovnica i dramskih tekstova za djecu. Malobrojnima je poznato da je Olja započela svoju spisateljsku karijeru još kao četrnaestogodišnja djevojčica zbirkom pjesama ‘Bit će strašno kada ja porastem’.

Izabrani stihovi iz toga davno objavljena pjesničkog prvijenca iznova su ukoričeni u slikovnici ‘Zaljubljena u čitav svijet’. Nova zbirka pokazuje autoričin pjesnički put od prvih pjesama o prijateljstvu, zaljubljenosti i traženju svoga mjesta u svijetu do najnovije poezije za djecu ispisane tijekom proteklih desetak godina u kojima je intenzivno pisala songove za kazališne predstave.

Prva tematska cjelina posvećena je dječjem svijetu, druga je nadahnuta morem i morskim životom, a u trećoj je opjevan lik oca, najpametnijeg i najjačeg superheroja, ali i čovjeka koji se plaši ljudi rođenih u drugoj boji.

Odabir pjesama potpisuje urednica knjige Emica Calogjera Rogić, zaslužna i za neobičan format slikovnice kojim je željela naglasiti posebnost pjesama Olje Savičević Ivančević i ilustracija Ane Kovačić.

PHOTO: Mladen Jergović

“Format harmonika/concertina primjenjuje se često za bookart izdanja malih naklada. Njegova je posebnost u tome što se može listati i čitati kao klasična knjiga, a rastvoren dugačak je 176 cm i možemo ga čitati obostrano. Tako sve pjesme i ilustracije doživljavamo kao skladnu cjelinu, kao zaokruženi doživljaj djetinjstva, vedar i zabavan, ispunjen toplinom prijateljstva i velikih očekivanja”, kazala je urednica knjige Emica Calogjera Rogić.

Sama autorica također je zadovoljna viizualnom komponentom slikovnice. Ilustracije Ane Kovačević Olja Savičević Ivančević opisala je kao ‘duhovite, vedre, zaigrane i profinjene’.

“S jedne strane tu zbirku nije izdao neki ozbiljan izdavač, nego moja osnovna škola u malom mistu, a s druge tiskana je u nakladi od 3000 primjeraka pa sam tako letjela avionom na snimanja nekih tada popularnih dječjih emisija. Nekoliko sam puta nastupala s Mladenom Kušecom i bila jedna od njegovih Bijelih vrana, nastupala sam kao klinka ili se družila s puno velikih umjetnika tog vremena, glumaca, slikara, pjesnika. S Tomom Bebićem, Duškom Trifunovićem, Marijom Braut, Izetom Sarajlićem, Vesnom Parun…, da spomenem neke pjesnike kojih više nema. To je na mene jako utjecalo. Imala sam svoj običan školski i ulični život u malom mjestu i imala sam njih”, prisjetila se autorica.

“Taj maštoviti kontinuirani format uvjetovao je pristup ilustriranju s cjelinama koje se pretapaju jer nema klasičnog listanja stranica. Format je zanimljiv i zato što knjiga postaje objekt koji se može izložiti ili kulisa koja potiče čitatelja na stvaranje vlastitih priča. Ilustracije su izvedene u digitalnoj tehnici, a glavni lik koji se pojavljuje kroz cijelu slikovnicu je djevojčica, simbol djetinjstva i odrastanja. Osim djevojčice u slikovnici možete naići i na mačka, galebove, rode, žapca, pa čak i jednu morsku sirenu”, rekla je ilustratorica Ana Kovačević.

PHOTO: Školska knjiga

Komentiraj