Slike ukrajinske avangarde spašene iz Kijeva, potajno prevezene i izložene u Madridu

Pedest i jedna ukrajinska slika koja je potajno napustila Kijev ranije ovog mjeseca, samo nekoliko sati prije masovnog ruskog raketnog napada na prijestolnicu, izložene su u vodećem muzeju u Španjolskoj od utorka.

“Izložba ‘U oku oluje: Modernizam u Ukrajini, 1900. – 1930.’ predstavlja revolucionarnu umjetnost proizvedenu u Ukrajini u prvim desetljećima 20. stoljeća”, objavio je nacionalni muzej Thyssen-Bornemisza u Madridu. .

Radovi, posudjeni od Nacionalnog muzeja umjetnosti Ukrajine i drugih muzeja u zemlji, “utovareni su u tajnosti” na kamione i napustili su Kijev 15. studenoga, navodi se u priopćenju Museums for Ukraine, skupine muzeja koji surađuju kako bi pomogli zaštititi kulturnu baštinu Ukrajine.

Kamioni su se “suočili s opasnim putovanjem dok su prolazili kroz područja neočekivane teške artiljerijske vatre” idući prema zapadu, pokraj grada Lavova i konačno preko poljske granice, dodaje se u priopćenju.

Konvoj koji je prevozio umjetnine stigao je u Madrid 20. studenoga i otišao do muzeja Thyssen, čija je članica uprave, Francesca Thyssen-Bornemisza, osnovala Muzeje za Ukrajinu u ožujku, nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Iz dana u dan postaje sve jasnije da se rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine ne odnosi samo na krađu teritorija, već i na kontrolu narativa nacije i njezine kulturne baštine”, rekla je Francesca Thyssen-Bornemisza.

“Ova izložba ima za cilj obnoviti povijest modernizma u Ukrajini. Dok gledamo kako se povijest ponavlja, ova je izložba snažan podsjetnik koliko smo blizu još jednoj katastrofi”, rekla je.

“Ova je izložba najopsežniji pregled ukrajinske avangardne umjetnosti u velikom europskom muzeju do sada”, dodaju Muzeji za Ukrajinu.

Uz 51 sliku koja je u konvoju napustila Ukrajinu, izložba uključuje oko 18 drugih ukrajinskih djela, od skica i kolaža do kazališnih dizajna, uključujući i od privatnih kolekcionara, rekli su organizatori muzeja.

Izložba će biti prikazana u Madridu do 30. travnja, prije nego što se uputi u Museum Ludwig u Kölnu, Njemačka. Nakon toga će se odlučiti o daljnjim mjestima.

 

Komentiraj