Slikar Rafael umro od bolesti “tipa koronavirus”

Rafael je bio u groznici i podlegao je bolesti  “tipa koronavirusa” pošto je liječnicima prešutio izlaske u ledenim noćima kako bi posjećivao ljubavnice, otkriva studija posvećena renesansnom umjetniku.

Mit govori da je slikar čija se 500. godišnjica smrti obilježava ove godine, umro od sifilisa kad mu je bilo samo 37 godina. Stručnjaci se danas slažu da je umro od infekcije.

Groznica je danima mučila slikara i arhitekta te je Papa koji je “strahovao od gubitka tog neprocjenjivog umjetnika” poslao svoje najbolje liječnike da se pobrinu za Rafaela, otkriva povjesničar medicine Michele Augusto Riva.

Kako navodi talijanski slikar Giorgio Vasari (1511.-1574.) u svom djelu “Život najboljih slikara, kipara i arhitekata”,  Rafael nije liječnicima rekao da “se noćima iskradao iz kuće” kako bi posjetio svoje ljubavnice.

“Tada su noći u ožujku bile mnogo hladnije, moguće je da je dobio upalu pluća”, smatra Riva.

Liječnici su ustanovili groznicu i propisali puštanje krvi – pijavicama ili zarezivanjem – a taj postupak na smrt je oslabio umjetnika, čudo od djeteta koji uz Michelangela i Leonarda čini veliku renesansnu trojku.

“Tada su liječnici već bili svjesni opasnosti puštanja krvi pri liječenju zaraznih bolesti, ali postupali su na temelju pogrešnih informacija”, objašnajva Riva.

“Riječ je o pogrešci liječnika, ali i samog slikara koji je prešutio izlaske u ledenim noćima”, tvrdi Riva.

Znanstvenici su ovu kratku studiju objavljenu u časopisu Internal and Emergency Medicine pripremili prije nego što je krajem veljače sjeverom Italije počeo harati covid-19.

“Prema onome što znamo, Rafael je umro od plućne bolesti vrlo slične koronavirusu kakav poznajemo danas”, kaže Riva.

Prema svjedočenjima njegovih suvremenika, slikar je bolovao 15 dana, a bolest je bila akutna, praćena visokom temperaturom-

Unatoč preranoj smrti, Rafael je stvorio veličanstvena djela kojih se dio čuva u Vatikanu čiji muzeji imaju nekoliko dvorana oslikanih njegovim freskama. Završili su ih njegovi učenici nakon majstorove smrti i upravo su Rafaelove dvorane među najposjećenijima u Vatikanskim muzejima.

Komentiraj