Slijepe i slabovidne osobe pokrenule proizvodnju tekućih prirodnih sapuna

Udruga slijepih Zagreba u svojoj tvrtki Sfera Visia započela je u vlastitom pogonu proizvodnju nove linije tekućih sapuna koju su nazvali ‘Dodir prirode’

 

Udruga slijepih Zagreba u svojoj tvrtki Sfera Visia započela je proizvodnju nove linije tekućih sapuna pod nazivom “Dodir prirode.” Riječ je o drugoj liniji proizvoda firme nakon linije “Sapuna s točkicama.”

Voditeljica proizvodnje sapuna Barbara Šajinović kaže da Udruga slijepih Zagreb ima preko 1000 članova i tri zaposlene osobe u pogonu proizvodnje sapuna unutar udrugine tvrtke Sfera Visia. “Ja sam bila prva zaposlena u firmi još 2016. Kolega Dario Vuljar je isto tu od samog početka i sad je zaposlena još jedna kolegica. Zbog pokretanja linije tekućih sapuna ‘Dodir prirode’ planiramo zaposliti još tri osobe. Inače je kod nas radilo još ljudi, ali oni su ovdje radili putem javnih radova na određeno vrijeme. Ako ljudi na javnom radu pokažu veći interes za poslom, onda pokušavamo pronaći način na koji ih se može zadržati. Ali ipak je teško imati radnika na neodređeno vrijeme jer mi smo ipak mala firma. Sama firma je odvojena od udruge u smislu da mi imamo profitabilnu djelatnost, dok se udruga bavi svojim stvarima.”

Tvrtka Sfera Visia zapošljava isključivo slijepe i slabovidne osobe. Barbara Šajinović kaže da je posao takve prirode da ga slabovidne osobe mogu obavljati bez većih problema. “Ono što mi koristimo u proizvodnji i ono što proizvodimo, prilagođeno je osobama s takvim tjelesnim oštećenjima. Možda netko tko je slijep ne može obaviti bilo koji dio proizvodnje, ali uvijek se može  dogovoriti što će tko raditi. Ne postoji stroga struktura u kojoj svatko ima opis svog posla kojeg se mora strogo držati. Ima i dana kada proizvodnja nije potrebna. Tada se selimo u urede i odrađujemo uredski posao. Iz Europskog socijalnog fonda dobili smo potporu i zahvaljujući njoj moći ćemo dodatno prilagoditi opremu za rad.”

Barbara Šajinović kaže da je ideja o izradi sapuna krenula iz Udruge slijepih Zagreb. U njoj su se uvijek odvijale razne radionice za korisnike udruge među kojima je bila radionica izrade sapuna. “U početku smo u udruzi jednostavnom tehnikom iz gotove sapunske baze radili razne oblike. To se svima u udruzi svidjelo i iz toga je nastala ideja da to podignemo na veću razinu. Prijavljen je projekt ‘Sapuni s točkicama’ i unutar tog projekta cijela ideja se poprilično razvila. Dalje se vidjelo da udruga neće moći organizirati proizvodnju te je zbog toga osnovana firma. Kad su se ‘Sapuni s točkicama’ digli na jednu standardnu proceduru, došla je ideja da se proširi ponuda. Tako smo došli do proizvodnje tekućeg sapuna i postoje planovi za daljnje širenje ponude. Polako postajemo konkurentna firma. U našoj proizvodnji zadovoljena su sva pravila. Mi radimo po pravilima proizvodnje kozmetičkih proizvoda čiju smo proizvodnju prijavili i registrirali. Poštujemo sve standarde i uvjete koji se moraju poštovati”, objasnila je Barbara Šajinović.

Barbara Šajinović kaže da su njihovi sapuni posebni po tome što su oni zaista sapuni, a ne deterdženti kao većina sapunskih proizvoda na tržištu. “Tko poznaje tehniku izrade sapuna može vidjeti da većina onoga što se danas prodaje pod tekući sapun zapravo nije sapun nego je deterdžent. Za sapun se zna točno kako se radi. Postoji hladni i topli postupak, a mi koristimo topli. Mi takvim postupkom doslovno kuhamo na tradicionalni način, gdje se iz biljnih ulja i lužine proizvodi sapun u proces saponifikacije. U njima se nalaze eterična ulja koja im daju miris. Neki su obojeni dok su neki ostali prirodne boje. Za ovaj sapun od slatke naranče koristili smo kurkumu za bojanje. Ona je jestivi začin koji djeluje ugodno na kožu. Ideja je da se maksimalno koriste prirodni sastojci i da se što manje odstupa od prave proizvodnje sapuna. To znači da u njima nema sintetskih deterdženata kao i ni bilo kakvih konzervansa da mirisi budu prirodni.”

Linija “Sapuni s točkicama” može se kupiti na njihovom webshopu sapunistockicama.com i u lancu trgovina DM, dok se tekući sapuni “Dodir prirode” zasad mogu kupiti samo na webshopu.

Barbara Šajinović kaže da su na samom početku dobili prva sredstva od Grada Zagreba. “Oni su nam dali novac za osnivanje firme, tj. uređivanje prostora. Tu se radilo o nekih 500 tisuća kuna koje smo dobili preko javnog natječaja. Iduća sredstva su bila od ZOSI-ja, tj. Zavoda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Oni su nam osigurali milijun i pol kuna preko projekta gdje smo prijavili završetak građevinskih radova, opremu prostora za proizvodnju i dodatne akcije. Agencija A PRIORI Danijela Koletića prati svojim PR uslugama razvoj firme, dok nam je turska razvojna agencija TIKA omogućila kupovinu i prilagodbu reaktora u kojima proizvodimo svoje proizvode  Sav dizajn naše ambalaže radi nam grafička dizajnerica Monika Rastovac koja je posao odradila volonterski. Ona je dizajnirala pakiranje u kojem prodajemo sapun s točkicama. Zvijezda nam je donirala našu godišnju potrebu za suncokretovim uljem, sirovinom koja je ključna za proizvodnju. Na cijenu proizvoda jako utječe što ne moramo kupovati osnovnu sirovinu i Zvijezdina ulja su uistinu dobra, što znači da će i konačni proizvod biti dobar”, rekla je Barbara Šajinović za Zagreb News.

Komentiraj