Slijedi ozbiljnije pogoršanje vremena uz moguće poplave, ali i prvi ovosezonski snijeg

Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje vezano za pogoršanje vremena na području cijele Hrvatske.

Za razliku od prošle promjene, ovu će obilježiti i spuštanje hladne zračne mase sa sjeverozapada Europe, što bi moglo rezultirati i prvim ovosezonskim snijegom, na vrhovima naših najviših planina, poput Dinare, Velebita i to u noći na subotu, i u subotu prijepodne, prognozirala je  meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Sa zapada se već približava frontalni poremećaj, a u noći na petak u Genovskom zaljevu formira se i ciklona, koja će tijekom subote naći nad Jadranom. To znači još kiše za područje Jadrana, gdje će najprije pojačati jugo, zatim prolaskom ciklone okrenuti na zapadnjak, i sjeverozapadnjak, i to će biti olujni naleti vjetra.

DHMZ izdao posebno upozorenje

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje.

“Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.

U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom. Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu.

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike.

Moguće i poplave

U petak 25. rujna 2020. će najviše vremenskih neprilika biti na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije gdje je također izdan drugi stupanj upozorenja (narančasto) na opasno vrijeme.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se do početka novog radnog tjedna zbog zadržavanja visinske ciklone, ali i premještanja još jedne slabije izražene prizemne ciklone s nedjelje na ponedjeljak, kada u najvišem gorju (iznad 1000 m) mogu zalepršati prve ovosezonske pahulje snijega”, piše DHMZ.

Komentiraj