Pixsell

Slavonski SDP-ovci krenuli u akciju smjenjivanja Tihomira Jakovine

Kaznenim prijavama protiv još uvijek aktualnog ministra poljoprivrede, članovi SDP-a Brodsko-posavske županije pokreću proces u kojem žele maknuti Jakovinu s čelnog mjesta županijskog ogranka stranke

Unutar jednog dijela SDP-a vlada sve veće nezadovoljstvo još uvijek aktualnim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i sve se glasnije govori da bi on uskoro mogao biti smijenjen s mjesta prvog čovjeka SDP-a Brodsko-posavske županije. Nacional je od izvora iz SDP-a doznao da članovi stranke iz ove županije kreću u konačni obračun s njim, što potvrđuje i kaznena prijava podignuta protiv ministra sredinom prosinca, a koju je Nacional dobio na uvid. Tvrdi se da je Jakovina potpuno izgubio povjerenje dijela stranačkih kolega koji ga krive za loše stanje u poljoprivredi, ali i za loš izborni rezultat u Petoj izbornoj jedinici, u kojoj je SDP osvojio samo četiri mandata. Slavonski SDP-ovci optužuju Jakovinu da je resor poljoprivrede vodio kao privatnu tvrtku, u koju je zapošljavao sebi bliske osobe te je na ključna mjesta velikih tvrtki poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda postavio bliske prijatelje koji su provodili njegov plan.

ZBOG TOGA SE TVRDI DA JE JAKOVINA IZGUBIO i potporu šefa stranke i još uvijek aktualnog premijera Zorana Milanovića koji je navodno i prije prekida pregovora o sastavljanju nove vlade s Mostom, odustao od ideje da on opet postane ministar poljoprivrede. Već sam spomen takve moguće Milanovićeve odluke dao je dodatnu snagu Jakovininim oponentima unutar stranke koji pripremaju njegovo micanje s čelnog mjesta SDP-a Brodsko-posavske županije.

SLAVONSKI SDPovci Jakovinu će pokušati maknuti nizom akcija u kojima će ga prikazati kao korumpiranog političara koji je naštetio imidžu stranke, a prvi korak u tom planu je podizanje niza kaznenih prijava kojima će pokušati dokazati kriminalnu stranu njegova mandata u Ministarstvu poljoprivrede. Nacional je dobio na uvid jednu od tih kaznenih prijava u kojoj ga optužuju da je u Hrvatskim vodama i Ministarstvu poljoprivrede zaposlio sebi bliske osobe bez javnog natječaja. Posebno je zanimljivo to što se u kaznenoj prijavi spominje ime Predraga Šimića iz Slavonskoga Broda, koji je već bio umiješan u jednu Jakovininu aferu. U kaznenoj prijavi se navodi da je on svog prijatelja Šimića zaposlio u Hrvatskim vodama, ali da on nikada nije došao na radno mjesto i da je unatoč tome prijavljen te da uredno prima plaću. Tvrdi se da je Šimić prijavljen u Hrvatskim vodama 9. studenog ove godine na određeno radno vrijeme kao elektrozavarivač i da je trebao raditi na jezeru Petrija kraj Slavonskoga Broda, gdje je trebao mjeriti razinu vode. Po navodima u kaznenoj prijavi, Šimić je za proteklo vrijeme uredno dobio plaću na tekući račun, iako se nikada nije pojavio na radnome mjestu. Savjetovano mu je da čeka jer da je riječ o prijelaznoj fazi u kojoj bi se trebali ispuniti formalni uvjeti za premještaj na bolje radno mjesto, što bi se trebalo dogoditi za nekoliko mjeseci. Za to vrijeme Šimić će primati plaću za posao na jezeru Petrija, ali na posao ne treba dolaziti, navodi se u kaznenoj prijavi.

  • JAKOVINA JE POTPUNO IZGUBIO povjerenje dijela stranačkih kolega koji ga krive za loše stanje u poljoprivredi, ali i za loš izborni rezultat u Petoj izbornoj jedinici, u kojoj je SDP osvojio samo četiri mandata

ŠIMIĆ JE HRVATSKOJ JAVNOSTI POZNATIJI kao jedan od aktera možda i najveće afere ministra Jakovine, koja se dogodila zbog njegove tvrtke TJ Prom. Jakovina je tada optužen za sukob interesa jer je bio i vlasnik firme i ministar poljoprivrede. Kada je izbila afera, Jakovina je za direktora tvrtke postavio upravo Šimića. Sada već bivša tvrtka ministra poljoprivrede našla se u središtu zanimanja javnosti u prosincu 2012., kada je otkriveno da se Jakovina još uvijek vodi kao vlasnik te da potpisuje financijske papire svoje privatne tvrtke, što je suprotno Zakonu o sukobu interesa. Nakon izbijanja afere, ministar se u početku pravdao da je zaboravio Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izvijestiti da je vlasništvo tvrtke prenio na odvjetnički ured, da bi se na koncu ispostavilo da to nije učinio sve do studenog 2012., iako je po zakonu bio dužan to napraviti mjesec dana nakon imenovanja na mjesto ministra. U cijelom slučaju zanimljivo je mišljenje imao i premijer Milanović koji je tvrdio da je Jakovinina tvrtka krajem 2012. bila neaktivna, ali se kasnije ispostavilo da je u lipnju te godine ministar potpisivao financijsko izvješće, a tvrtka je u 2011. imala prihod od najma prostora.

U CIJELU PRIČU UVUČEN JE I ŠIMIĆ jer ga je Jakovina, nakon što je otkrivena afera, postavio za direktora tvrtke koju je naknadno prodao za 400 tisuća kuna. Tada se pisalo da mu je Šimić dugogodišnji prijatelj s kojim je u mladosti igrao rukomet. Šimić se nastavio baviti rukometom i bio je rukometni trener i sudac, a posao direktora u tvrtki TJ Prom bio mu je prvi poduzetnički posao. Tri godine nakon što je izbila afera, Šimić se ponovno dovodi u vezu s Jakovinom, a članovi SDP-a koji su nezadovoljni radom ministra, tvrde da on na taj način vraća dug Šimiću za uslugu koju mu je učinio zato što je pristao postati direktor u tvrtki TJ Prom.

Drugi primjer nelegalnog zapošljavanja koji je naveden u kaznenoj prijavi je slučaj Darije Hamedović iz Slavonskog Broda, za koju se tvrdi da je početkom kolovoza na inicijativu ministra Jakovine zaposlena mimo javnog natječaja u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Slavonskom Brodu.

U kaznenoj prijavi se navodi da ju je Jakovina prvo zaposlio u Ministarstvu poljoprivrede, u kojem je radila od 15. lipnja do 31. srpnja ove godine, a nakon toga je prebačena na radno mjesto u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Taj je zavod početkom srpnja raspisao javni natječaj za devet radnih mjesta u raznim područnim uredima diljem Hrvatske. Natječaj je trajao od 8. do 16. srpnja, ali je 29. srpnja u Narodnim novinama objavljeno da se poništava natječaj za područni ured u Slavonskom Brodu. Samo tri dana kasnije Darija Hamedović primljena je na to radno mjesto, iako nije proveden javni natječaj. U kaznenoj prijavi se tvrdi da se ona na radnom mjestu pojavila tek 10. kolovoza, iako je prijavljena od 1. kolovoza, a tvrdi se i da je dokumentaciju i molbu za novo radno mjesto u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predala tek 17. kolovoza, dakle 17 dana nakon što je primljena na to radno mjesto.

  • JAKOVINU ĆE SE POKUŠATI MARGINALIZIRATI nizom akcija u kojima će ga prikazati kao korumpiranog političara koji šteti imidžu stranke, a počet će se podizanjem niza kaznenih prijava

OVA AFERA SPORNOG ZAPOŠLJAVANJA samo je jedna u nizu za koje SDP-ovci Brodsko-posavske županije krive Jakovinu. Uoči izbora optužili su ga da se, umjesto terenskim radom, bavi lobiranjem za novog sanacijskog upravitelja bolnice u Slavonskome Brodu. Jakovina se zalagao da se na to mjesto imenuje donedavni direktor tvrtke Slavonija IGM Našice i aktualni direktor prodaje za BiH Nexe grupe Domagoj Soukup, a da predsjednik Sanacijskog vijeća bude direktor podružnice FINA-e u Požegi Mitar Obradović. Na kraju je nakon žestokih svađa i pritisaka na ministra zdravlja Sinišu Vargu, samo Obradović izabran za predsjednika Sanacijskog vijeća, što je navodno razljutilo Jakovinu te je narušilo njegove odnose s ministrom Vargom.

Jakovinu SDP-ovci optužuju i za loše vođenje Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda. Članovi stranke zamjeraju mu što ne čini dovoljno kako bi zaštitio interese SDP-a u te dvije važne državne tvrtke, nego svojim potezima šteti stranci, a istovremeno pomaže sumnjivim poslovnim ljudima koji su bliži HDZ-u nego SDP-u. U Hrvatskim šumama ističe se to da Jakovina pomaže Jozi Kalemu koji toj tvrtki duguje nekoliko desetaka milijuna kuna, ali unatoč tome i dalje dobiva unosne poslove i ima povlaštene ugovore po kojima mu je osigurano najkvalitetnije drvo. Slična je situacija i u Hrvatskim vodama, gdje se protežiraju tvrtke bliske ministru i njegovim osobama od povjerenja koje ne biraju sredstva kako bi nekim tvrtkama i pored javnih natječaja osigurale unosnu zaradu. Istovremeno, Jakovinu se optužuje i da u tim tvrtkama, ali i u Ministarstvu poljoprivrede neselektivno zapošljava sebi bliske osobe, što dodatno srozava ugled SDP-a. Dio članstva tome dodaje i prozivke na koje je proljetos upozorio Nacional, po kojima je Jakovina umiješan u ratne zločine koji su u Domovinskom ratu počinjenu u Sisku. Zato u SDP-u ima sve više onih koji smatraju da ga se treba smijeniti s mjesta predsjednika SDP-a Brodsko-posavske županije.

Komentiraj