U slavonskombrodskom naselju “Josip Rimac”, u kojemu živi više od 500 djece romske nacionalne manjine, otvoreno je u ponedjeljak novo dječje igralište, za koje je Grad osigurao pripremu terena, a Unicef uložio 83.000 kuna u opremanje.

Igralište je otvoreno u sklopu projekta “Krenimo zajedno”, koji je bio pokrenut s ciljem povećanja broja romske djece uključene u osnovnoškolsko obrazovanje, a od ove godine je proširen i na predškolsko obrazovanje.

Veselje djece koje se ovdje može vidjeti dovoljan je dokaz opravdanosti ulaganja u to igralište, rekao je Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda.

Za program uključenja djece romske nacionalne manjine u obrazovni sustav u Slavonskom Brodu  Unicef je u protekle dvije godine uložio 795.000 kuna. “Djeca nacionalnih manjina iz ruralnih područja nemaju jednake startne pozicije i to je ono što nastojimo izjednačiti”, istaknula je Valentina Otmačić, predstojnica ureda Unicefa za Hrvatsku.

U cilju poboljšanja kvalitete života u naselju “Josip Rimac”, sljedeći veliki projekt je izgradnja je društvenog centra, te završetak legalizacije samog naselja, koje je izgrađeno na državnom zemljištu. Pomaci koji se događaju ohrabrujući su za romsku zajednicu naglasio je danas Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda.

“Sada je prioritet rješavanje problema legalizacije kuća u naselju. Za mnoge obitelji to je prevelik trošak jer višečlane obitelji žive od pomoći koja inosi 1800 kuna, a mnogi imaju pet i više članova. Plaćanje obaveza je moguće na rate, ali uz ovako niska primanja i prvu ratu od 1000 kuna to je teško. Naravno sad je i na nama i udrugama da se aktivnije uključimo u cijeli proces i pridonesemo poboljšanju uvjeta življenja svih nas”, rekao je Milan Mitrović.

Grad Slavonski Brod zaposliti će i dva komunalna asistenta, koji bi s građanima trebali brinuti o novootvorenom dječjem igralištu, te olakšati rejšavanje komunalnih problema u naselju.

Komentiraj