SLAVONSKI BROD Konferencija “Poticanje regionalnog razvoja”

HINA/

U organizaciji zaklade Hrvatskoga državnog zavjeta i njemačke Zaklade “Konrad Adenauer” održana je u utorak u Slavonskome Brodu konferencija pod nazivom “Poticanje regionalnog razvoja” na kojoj je rečeno da je Hrvatska jedna od uspješnijih zemalja članica Europske unije po povlačenju novca iz EU fondova.

“Privlačenje financijskih sredstava u lokalne zajednice izazov je za sve lokalne dužnosnike. Svjesni smo da apliciranje za novac iz EU fondova nije jednostavno. Rješenje za taj problem je edukacija mladih”, istaknuo je voditelj ureda Zaklade “Konrad Adenauer” za Hrvatsku i Sloveniju Michael Lange. Podsjetio je i na odlazak mladih iz Hrvatske, među kojima mnogi dolaze na rad u Njemačku.

“Njihov dolazak dobar je za Njemačku, ali smo svjesni da to znači manjak za Hrvatsku. Međutim, da bi se mladi zadržali u Hrvatskoj, treba stvoriti preduvjete”, istaknuo je Lang, podsjećajući na njemački model jačanja lokalnih zajednica kroz programe regionalnog razvoja.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je kako je konferencija nastavak dosadašnjih aktivnosti Zaklade “Konrad Adenauer” u toj županiji.

“Hvalevrijedan je svaki događaj koji bi na bilo koji način pomogao u pristupu europskim fondovima i razvoju gospodarstva. Ova konferencija održava se u turbulentnim vremenima i hvalevrijedna je jer sudionicima donosi zanimljiva iskustava o privlačenju novca iz EU fondova i načinu korištenja tog novca, pogotovo u lokalnoj zajednici”, rekao je župan Marušić.

O modelu koji zagovara hrvatska Vlada govorila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabriela Žalac, koja je podsjetila na natječaje vezane uz novac iz EU fondova i na Vladin projekt “Slavonija” kojim se želi dati snažna financijska potpora razvojnim projektima u pet slavonskih županija.

Komentiraj