Slavnom hollywoodskom redatelju naredili da se makne s Facebooka

Paul Schrader (75) jedan je od najznačajnijih američkih filmaša. On je napisao scenarije za briljantne filmove kao što su „Taksist“, „Razjareni bik“ i „Posljednje Kristovo iskušenje“ koje je režirao Martin Scorsese dok je sam režirao filmove kao što su  „Američki žigolo“, „Cat People“ i „Mishima“.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji njegov novi film „The Card Counter“ sa Oscarom Isaacom u glavnoj ulozi natjecat će se za Zlatnog lava. Međutim, Schrader je poznat i kao medijski provokator koji za to koristi društvene mreže. Upravo stoga ga je kompanija Focus Features, distributer filma „The Card Counter“, zamolila da se na neko vrijeme suzdrži od komentara na Facebooku.

„Focus Features zatrašio je da odmaknem od Facebooka na mjesec dana. Nema problema. Vidimo se na drugoj strani“, napisao je Schrader.

Nije to prvi put da se tako nešto traži od njega. Prije tri godine isto je od njega tražila kompanija A24 koja je distribuirala njegov film „First Reformed“, za koji je Schrader bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija.

Kako bi izbjegao ugrožavanje statusa ovog filma Schrader se povukao s Facebooka na tri mjeseca, od studenog 2018. do veljače 2019. godine. Razlog za njegovo ušutkavanje bio je njegov komentar na račun Kevina Spaceya koji je tada osumnjičen za seksualno nasilništvo a Schrader je napisao kako se nada da će Spaceyju dati ulogu u svom novom filmu.

„Vjerujem da postoje zločini u životu ali ne postoje zločini u umjetnosti. Spacey treba biti kažnjen za svaki zločin koji je počinio. Ali ne za umjetnost. Svaka umjetnost je zločin. Kažnjavajući ga kao umjetnika umanjujemo vrijednost umjetnosti“, napisao je tada Schrader na Facebooku, ali je uskoro tu objavu izbrisao.

Kada je prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, prekinuto snimanje velikog broja filmova, isto se dogodilo i s filmom „The Card Counter“. Snimanje je prekinuto pet dana prije njegovog kraja, zbog čega je Schrader bio izuzetno ljut. „Pičkice od producenata zaustavili su snimanje filma pet dana prije završetka. Ja bi ga snimao i da sjekire padaju samo kako bi ga završio. Star sam i astmatičar, što je bolje od smrti na poslu?“, napisao je Schrader tada na Facebooku.

Komentiraj