Slavni tenor Yusif Eyvazov i sopranistička zvijezda Maria Guleghina 10. travnja zatvaraju ciklus ‘Lisinski arioso’

hina

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu najavljuje veliku završnicu ciklusa “Lisinski arioso” sezone 2017./18. u utorak 10. travnja, kada će ugostiti legendu svjetskih opernih pozornica Mariu Guleghinu i slavnog tenora Yusifa Eyvazova na koncertu najavljenom kao spektakularan spoj velikana svjetske operne scene.

Maria Guleghina, čiji repertoar uključuje naslovne uloge u “Aidi”, “Manon Lescaut”, “Normi”, “Fedori“, “Adriani Lecouvreur” i čitavom nizu najpoznatijih opera svjetskih skladatelja, svoju je profesionalnu karijeru započela u Državnoj operi u Minsku, a već godinu dana kasnije nastupila je u milanskoj La Scali uz Luciana Pavarottija kao Amelia u “Krabuljnom plesu”, pod ravnanjem Mo Gavazzenija.

Njezin glas velike snage i topline te goleme glumačke uvjerljivosti učinio ju je stalnom gošćom u cijelom opernom svijetu. Samo u Scali je nastupila u 15 novih produkcija.

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih, nagrade Puccini i nagrade Bellini. Počasna je članica Međunarodnog paraolimpijskog odbora, UNICEF-ova je veleposlanica dobre volje.

Yusif Eyvazov odrastao je u Azerbajdžanu, čijim je počasnim umjetnikom proglašen 2017. odlukom predsjednika. Školovao se u Italiji dok je uzbudljivu i dinamičnu pjevačku karijeru, koja odražava i njegov temperament, započeo u moskovskom Boljškoj teatru.

“Put do svjetskoga vrha gradio je strpljivo, predan ljubavi prema glazbi, a iskrenošću i srčanošću osvojio je publiku diljem svijeta. Najveću pozornost stekao je istaknutim ulogama u najpoznatijim svjetskim opernim kućama, a vrijedi istaknuti da je zbog svojih odjevnih kombinacija, sa suprugom Annom Netrebko, postao i veliki hit na društvenim mrežama”, stoji u najavi.

Mjesto na vrhu učvrstio je 2017. ulogom Andree Cheniera u istoimenoj operi Umberta Giordana u milanskoj Scali. Pred njim su velike uloge u londonskoj Kraljevskoj operi, Berlinskoj državnoj operi, Operi Garnier u Parizu i Newyorškome Metu.

Uspješan koncertni ciklus i predstavljanje albuma “Romance” s Annom Netrebko prošle ga je godine odvelo i na Daleki istok, a ove se godine ljubavna priča nastavlja u Europi, sa spektakularnim vrhuncem u Royal Albert Hallu.

Eyvazov surađuje i s brojnim drugim umjetnicima, među kojima je i talijanski dirigent Marco Boemi, s kojim će prvi put nastupiti i u Zagrebu, uz Orkestar HNK Ivana pl. Zajca.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]