Slavni Pele i njegov Santos u rujnu 1969. u Beogradu, Zagrebu, Kragujevcu i Sarajevu

Brazilski nogometni velikan Santos u svojim najslavnijim danima, između 1957. i 1974. godine, redovno je putovao na europske turneje. Tako je 1969. godine ova brazilska ekipa, tada već trostruki klupski prvak svijeta, gostovala u Jugoslaviji, gdje je odigrala četiri utakmice – s beogradskom Crvenom zvezdom, zagrebačkim Dinamom, kragujevačkim Radničkim i sarajevskim Željezničarom. U to vrijeme u sastavu Santosa nastupalo je čak osam reprezentativaca Brazila s neponovljivim Peleom na čelu.

Santos je turneju po Jugoslaviji započeo 10. rujna utakmicom na beogradskoj “Marakani” protiv aktualnog prvaka Crvene zvezde. Prodato je točno 67.128 ulaznica, što je tada bio novi rekord na jednoj klupskoj međunarodnoj utakmici. Santos je bio bolji u prvom poluvremena i na odmor otišao sa prednošću od 3:1. Zvezda se razigrala u drugom dijelu, dostigla prednost gostiju i bila u prilici čak i pobijediti.
Tri dana kasnije rekordna posjeta na Maksimiru u Zagrebu protiv Dinama. Utakmici je prisustvovalo blizu 60.000 gledatelja. Pele u prvom poluvremenu pogađa prečku, a Marijan Čerček stativu. Utakmica je završila rezultatom 1:1.
Tri dana kasnije u Kragujevcu Santos igra s domaćim Radničkim. Iznenađujuće, tribine nisu bile ispunjene do posljednjeg mjesta – okupilo se oko osam tisuća gledatelja, dijelom zbog kišovitog vremena, a dijelom zbog televizijskog prijenosa. Radnički je bio pojačan igračima iz niškog imenjaka, te susret završava 4:4.
Posljednja utakmica odigrana je 19. rujna 1969. godine u Sarajevu. Domaćin Željezničar je pred rekordnih 30.000 gledatelja s gostima iz Brazila također odigrao neriješeno 1:1.

Komentiraj