Rino Duboković: “Slavimo prvi rođendan svog Muzeja mamurluka koji je jedinstven u svijetu”

Rino Duboković, jedan od osnivača neobičnog zagrebačkog muzeja, za Zagreb News govori o izložbi ‘Povijest alkoholnih pića od Mezopotamije do korone’

Jeste li se ikada probudili mamurni? Vaši prijatelji su vam prepričavali događaje iz prošle noći? Zaželjeli ste da se ta noć nikada nije dogodila? Ako jeste, a vjerojatno jeste, postoji jedinstveno mjesto na svijetu na kojem možete, potpuno anonimno, izložiti svoju priču i njoj pripadajuće predmete – Muzej mamurluka u Preradovićevoj ulici 8 u Zagrebu.
Muzej mamurluka slavi prvi rođendan. Otvoren je uoči prošlog Adventa i u godinu dana, unatoč koroni, njegove eksponate i izložbe pogledalo je više od pet tisuća posjetitelja. Osnivači muzeja su dvoje dvadesetpetogodišnjaka, kiparica iz Pule Roberta Mikelić i programer s Hvara Rino Duboković. Ovaj privatni muzej uspješno posluje, konstantno proširuje svoj prostor, ima dvoje zaposlenih, a financira se od prodaje ulaznica i suvenira.

“Nakon ludog provoda na Beer festu, moji prijatelji i ja otišli smo na piće u kafić koji se nalazi nedaleko od muzeja. Kako smo prepričavali svoje priče iz pijanstava, jedan od prijatelja počeo nam je pričati priču o ‘pedali’. Navodno, njegov prijatelj se, vozeći njegov bicikl, pijan zabio u banderu i strgao pedalu. Slušajući ga pomislio sam kako bi bila sjajna ideja otvoriti neko mjesto gdje bi se sabirali takvi predmeti koji bi pričali priče i anegdote iz pijanih noći. Tako je nastala ideja o Muzeju mamurluka i šest mjeseci kasnije je zaživjela”, rekao je za Zg News Rino Duboković.

Duboković se nada da će taj jedinstveni brend biti prepoznat u svijetu, da će biti zainteresiranih za otkup autorskih prava i da će se isti muzej otvorili u još nekoj metropoli jer osim imena, originalnih ideja ima na pretek.

“Dok svi muzeji imaju Knjigu dojmova, mi imamo Knjigu mamurluka u koju posjetitelji mogu zapisati svoje pijane mamurluk priče. Najzabavnije priče, ali i one najedukativnije, poučne priče s porukom stavljamo u postav našeg muzeja”.

Muzej se neprestano nadopunjuje novim zamislima pa se tako od nedavno posjetitelji mogu fotografirati kao izlošci. Dakle, ako vas pretjerivanje u alkoholu kazni mamurlukom sa svim popratnim sadržajem, prvo skoknite u muzej kao dokaz i podsjetnik da vam nešto slično više ne bi palo na pamet. Također, posjetitelji se mogu fotografirati kako su u međuvremenu napredovali, kako se “kulturno uzdižu”.

Ima li za ovu jedinstvenu ideju sluha u Gradu Zagrebu? “Nažalost ne”, kaže Duboković. “Tražili smo pomoć od grada, no za sada nam nisu pomogli. Prijavljivali smo se na dosta natječaja, ali ni na jednom nismo dobili potporu.”

Osim stalne postave u Muzeju do kraja studenoga možete pogledati i izložbu “Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone.” Izložba prati tijek vremena sa zanimljivostima iz samih početaka ljudske civilizacije pa do modernih vremena.
Prikazana su pića koja su utjecala na povijest čovječanstva i Hrvatske poput vina, piva, pelinkovca, brandyja i mnogih drugih. Saznat ćete mnoštvo zanimljivih činjenica i odgovore na mnoga pitanja koja su vam „pala na pamet“ tijekom ispijanja pića s vašim prijateljima. Konceptualno, povijest alkoholnih pića ispričana je u obliku zanimljivih priča bez dosadnih detalja o razvoju alkoholnih pića u svijetu od vremena prvih civilizacija na području Kine, gdje je stvoreno vino, i Mezopotamije gdje je nastalo pivo, pa do modernih vremena globalizacije. Zasebno je obrađena povijest alkoholnih pića na prostoru današnje Hrvatske, od prvih feničanskih kolonija pa do moderne hrvatske države.

Izložbu prate razni interaktivni sadržaji koji upotpunjuju cijelu priču, kaže Duboković.

“Za posjetitelje smo pripremili mikroskop pomoću kojeg će otkriti neotkriveni svijet alkohola. ‘Alkohol pod mikroskopom’ posjetiteljima omogućuje da zavire i ugledaju glavnog krivca za stvaranje alkohola. To je kvasac koji razgrađuje šećer i pretvara ga u alkohol. Tu je i ‘Alkoholometar’, priča vas stavlja u 17. stoljeće i morate otkriti koji od alkohola gori na vatri. Otkrivate koji postotak ima određeno piće i tako donosite ispravnu odluku o zapaljivom piću. I ono najvažnije, imamo ‘Simulator pijane vožnje’ i na njemu možete vidjeti koliko je teško voziti u pijanom stanju i koliko je to zapravo štetno za vozača i druge sudionike u prometu. Također, ovdje možete kupiti jedinstveno pivo na kojem se nalazi priče iz Muzeja mamurluka”, rekao je Duboković.

Komentiraj