SLATINSKA BANKA Od regionalne do nacionalne transformacije i strateške akvizicije

Autor:

FOTO: Slatinska banka

Slatinska banka zadržala je stopostotno domaće vlasništvo, nudi inovativne proizvode, kvalitetnu i pouzdanu uslugu, a rast poslovanja doveo je do kupnje 100 posto udjela u Wüstenrot stambenoj štedionici

Zauzeti čvrstu poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu, a pritom ostati u stopostotnom domaćem vlasništvu veliki je uspjeh. Upravo to postigla je Slatinska banka koja se proteklih nekoliko godina iz regionalne transformirala u uspješnu nacionalnu priču.

Kontinuirani rast i stabilnost ključni čimbenici uspjeha

Slatinska banka na tržištu je prisutna od 1992. i bez obzira na niz gospodarskih kriza, tržišnih spajanja ili preuzimanja, do danas je uspjela ostati samostalna hrvatska banka. Jedna je od rijetkih specijaliziranih za segment poduzetništva s lojalnom bazom klijenata koja raste iz godine u godinu. Klijentima Slatinska banka nudi inovativne proizvode, kvalitetnu i pouzdanu uslugu, a odlikuju je brzina i agilnost pri donošenju odluka što uvelike olakšava podršku prilikom kreditiranja ili potpore poduzetničkim poduhvatima.

Oliver Klesinger, član Uprave Slatinske banke, ističe da je trend organskog rasta nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, što je rezultiralo novim klijentima te rastom depozita i kredita. FOTO: Slatinska banka

‘Ekipirali smo se s kompetentnim ljudima koji su radili u najvećim domaćim bankama te se krenuli širiti od Zagreba do Istre, Kvarnera i Dalmacije. Nama su to bile prilike za rast i razvoj, a svi potezi polučili su rezultate. Lanjska je godina bila rekordna, od rasta bilance banke za 11 posto, što je šesti najveći rast među bankama. Trend organskog rasta nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine rezultirajući novim klijentima te rastom depozita i kredita’, istaknuo je Oliver Klesinger, član Uprave Slatinske banke.

Strateška akvizicija i integracija Wüstenrot stambene štedionice

Navedeni potezi doveli su Slatinsku banku i do zaključenja ugovora o kupnji 100 posto udjela u Wüstenrot stambenoj štedionici, jedinoj stambenoj štedionici u Hrvatskoj koja posluje samostalno. Vijest je to koja je glasno odjeknula domaćom financijskom scenom jer među brojnim pričama o preuzimanjima banaka od strane novih stranih kupaca, Slatinska banka je uspješan primjer suprotnog smjera tržišnog preslagivanja u kojem jedna domaća banka preuzima stranu kreditnu instituciju.

Ovo je sjajan primjer suprotnog smjera tržišnog preslagivanja gdje domaća banka preuzima stranu kreditnu instituciju

Ključni razlozi pri odluci o akviziciji bili su slična veličina dviju organizacija, kvalitetan portfelj Wüstenrot stambene štedionice i zdrava bilanca s niskim nenadoknadivim kreditima (NPL), značajan sinergijski potencijal, dugoročno stabilno i profitabilno poslovanje te baza od gotovo 150 tisuća postojećih klijenata.

Slatinska banka, čiju Upravu predvodi Andrej Kopilaš, planira zadržati postojeći model poslovanja štedionice i dodatno ojačati poziciju u stambenom financiranju, pružajući podršku mladim obiteljima i poslovnim korisnicima.

Nastavak širenja poslovanja i unapređenje ponude potvrđuju Slatinsku banku kao pouzdanog partnera koji svojim klijentima nudi stabilnost, sigurnost i prilike za financijski napredak.

OZNAKE: Slatinska banka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.