Fah

SLANI SPEKTAKL U Drnišu Međunarodni festival pršuta

Međunarodni festival pršuta, koji se u Drnišu održava drugu godinu zaredom, otvoren je u petak, a na njemu svoje proizvode predstavlja 70 izlagača od kojih 32 izravna proizvođača.

Ovogodišnji festival pršuta u Drnišu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

“Međuarodni festival pršuta Drniš 2015.” otvorila je pomoćnica ministra poljiprivrede Ružica Rukavina, koja je istaknula da je drniški pršut tradicionalni proizvod posebne kvalitete te kako očekuje da će on i istarski pršut od Europske komisije uskoro dobiti zaštitu na temelju zemljopisnog podrijetla.

“Do sada imamo četiri registrirana proizvoda na razini Europske unije koji su dobili oznaku zemljopisnog podrijetla, a jedan od njih je krčki pršut. Uvjerena sam da će im se uskoro pridružiti drniški i istarski pršut”, rekla je Rukavina.

Istaknula je da Hrvatska obiluje autohtonim proizvodima, a Ministarstvo poljoprivrede je angažirano da te proizvode zaštiti i na nacionalnoj razini i na razini Europske unije jer to znači “višu cjenovnu kategoriju, bolju pozicioniranost i veću zaradu proizvođača”.

“Prepoznatljivost proizvoda po zemljopisnom podrijetlu povezana je s prepoznatljivošću područja s kojeg potječu, što pridonosi jačanju turističke ponude i u konačnici održivom razvoju ruralnog područja”, rekla je Rukavina i pozvala nazočne da zajedno rade da što više hrvatskih proizvoda bude zaštićeno na razini Europske unije oznakom zemljopisnog podrijetla.

Prvog dana Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu proizvođačima pršuta uručene su nagrade.

Na natjecanju u brzini rezanja pršuta pobijedila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac, koja je nožem najbrže odrezala krišku pršuta.

Komentiraj