SLADOLJEV ‘Pokrenut ću projekt besplatnih instrukcija za zagrebačku školsku djecu’

HINA/ Edvard ŠUŠAK

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladovljev najavljuje da će, ako pobijedi na predstojećim lokalnim izborima, pokrenuti projekt besplatnih instrukcija za školsku djecu, a na konferenciji za novinare u ponedjeljak na kojoj je predstavljen Mostov program društvenih djelatnosti naglasio je i da neće ukidati stečena socijalna prava građana.

Most kad osvoji izbore u Zagrebu neće ukidati stečena socijalna prava građanima kao što su, primjerice, besplatni udžbenici ili projekt roditelja odgajatelja, rekao je Sladoljev istaknuvši da ta prava nikome nisu poklonjena, već su ih građani sami platili kroz prirez.

Najavio da će odmah na početku mandat pokrenuti projekt besplatnih instrukcija za svu osnovnoškolsku i i srednjoškolsku djecu i to u prostorima u vlasništvu grada, a koji sada, kao je rekao, koriste samo političari.

Navodi tako primjer gradske četvrti Trešnjevka jug koja “ima 3000 metara četvornih u kojima se sastaju političari, a mi taj prostor kanimo napokon otvoriti građanima, odnosno djeci”.

Umirovljeni profesori i studenti, objašnjava Sladoljev, u tim bi prostorima održavali besplatne instrukcije, a zauzvrat bi ih grad oslobodio plaćanja pokaza ili bi dobili neku drugu beneficiju.”Ti se prostori trebaju otvoriti građanima i djeci i smatramo ovo socijalnom mjerom svima prihvatljivom”, kazao je Sladoljev.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Nedjeljko Marković ističe da se Most zalaže za dodatno osnaživanje socijalnih prava, ali i provedbu detaljne analize svih postojećih mjera.

Najavljuje tako uvođenje “zagrebačke kutije za novorođenčad” u vrijednosti tri tisuće kuna, što je na godišnjoj razini 27 milijuna kuna, a za svaku stariju osobu koja duže od godinu dana čeka na na smještaj u dom uvođenje “vaučera”. “Smatramo da svi oni imaju pravo na smještaj, a gradska uprava to im je dužna osigurati kod sebe ili kod drugih pružatelja usluga”, kazao je

Poručuje i da se više neće smjeti dogoditi da se ikoja socijalna mjera donese, a da se nije napravila detaljna analiza njezine učinkovitosti. Jedna od njih je, navodi, roditelj odgajatelj – koja košta 125 milijuna kuna, a da se pritom ne zna što će se s tim obiteljima događati za 10 do 15 godina.

U planiranju socijalnih potreba Zagrepčana jaču ulogu Most bi dao vijećima gradskih četvrti, a Marković najavljuje i uvođenje “zagrebačkog modela savjetovanja” kako se ne bi događalo da bilo koja od javnih gradskih politika bude donesena, a da građani ne sudjeluju u njezinom oblikovanju.

Most želi osnovati i “zagrebačku školu dobrog upravljanja” jer, kaže, smatraju da svi ravnatelji javnih ustanova moraju proći temeljnu edukaciju upravljanja ustanovama te komunikacije s korisnicima i javnošću. Izdvaja i osnivanje “zagrebačke zaklade za razvoj civilnog društva” jer u gradu postoji 12 tisuća udruga koje, kaže, “mogu još više dati”.

Kandidatkinje za zagrebačku Skupštinu Aida Mujkić i Antonela Konjevod predstavile su Mostov program za zdravstvo odnosno program odgoja i obrazovanja, a kandidat za Skupštinu i umirovljeni časnik Vlado Marić predstavio je program za branitelje.

Mujkić, uz ostalo, ističe nužnost jačanja uloge domova zdravlja, Konjevod potrebu proširenja produženog dnevnog boravka u osnovnoj školi i na 3. i 4. razred, a Marić se zalaže za otvaranje informativnog centra Domovinskog rata i njegovo pozicioniranje na turističkoj karti Zagreba u suradnji s Turističkom zajednicom. Također, ističe i potrebu postavljanja središnjeg spomen obilježja za sve poginule branitelje iz Domovinskog rata kao i da ona postoje u svih 17 gradskih četvrti.

Komentiraj