Sladoljev: “Zašto pravi navijači na stadionu ne bi smjeli popiti dvije pive”

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora našao se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Zakonom se, između ostaloga, predlaže da osoba koja na sportsko natjecanje dolazi pod utjecajem alkohola radi prekršaj već samim odbijanjem  alko testa, kao i osoba koja bi odbila se podvrgnuti ispitivanju prisutnosti droga u organizmu. Na taj se način nastoji ispuniti pravna zavrzlama koja onemogućava postupanje policije prema osobi koja je pod vidnim utjecajem droga ili alkohola, a negira takvo stanje i odbija se podvrgnuti spomenutom ispitivanjima. Ako osoba koja ide na sportsko natjecanje kod sebe ima predmete namijenjene za prikrivanje identiteta to će se također smatrati prekršajem. Isto tako prekršajem će se smatrati svako pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše ili druge osobe te oštećenja ili uništenja dijelova sportskog objekta kada je nastupila mala šteta, stoji u obrazloženju prijedloga zakonskih izmjena.

“Ove su odredbe iznimno licemjerne i nepravedne jer je sam predlagatelj zakona, Vlada RH, u uvodu rekao da se broj nasilja na stadionima smanjio, a donosi se represivni zakon”, rekao je za Nacional. hr saborski zastupnik iz redova Mosta Marko Sladoljev

“Vi i sada u zakonu imate odredbu da ako boravite na stadionu i imate više od 0,5 promila alkohola vi ste u teškom prekršaju, to su dvije pive. Dakle, zakonodavac uopće ne razlikuje čovjeka koji je popio dvije pive i čovjeka koji je pijan i radi nered, oni su potpuno u istom prekršaju. To je suprotno europskoj praksi, po tome bi u dvorani u Beču, gdje se igra rukometno prvenstvo, pola ljudi bilo uhapšeno. Puno se više nereda događa u narodnjačkim klubovima, u kafićima, pa se nikada nije donosio zakon o posjetiteljima narodnjačkih klubova. Vi možete biti prekršajno kažnjeni ako ste napuhali malo više od 0,5 promila i sad po novome čak ako ste odbili alko test. Predložene kazne su od 2 do 15 tisuća kuna, zatvorske kazne te kazne do dvije godine zabrane odlaska na utakmice”,  naglasio je Sladoljev. 

Što je sve Marko Sladoljev rekao za Nacional.hr poslušajte u našem videu.

 

 

Komentiraj