Skupština: Zastupnici podržali zaduživanje Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkog velesajma

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su većinom glasova dali suglasnost Zagrebačkom holdingu i Zagrebačkom velesajmu na dugoročno zaduženje kod Erste &Steiermarkische Bank.

Za zaduživanje Zagrebačkog holdinga glasovalo je 26 zastupnika a njih 18 je bilo protiv. Zaduživanje Zagrebačkog velesajma podržala su 32 gradska zastupnika dok je njih 11 bilo protiv.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban rekla je da se radi o dugoročnom zaduženju kod kod Erste &Steiermarkische Bank kako bi se isfinancirale započete investicije iz prošle godine te započeti novi investicijski ciklus. Navela je kako se radi o kreditu od 150 milijuna kuna na rok od pet godina, a kamatna stopa je godišnje fiksna 2,3 posto.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić rekla je da dugoročni kredit žele uložiti u kapitalna ulaganja i digitalizaciju poslovanja te povećanje konkurentnosti. Pojasnila je kako se radi o kreditu od 12 milijuna kuna na rok otplate od 7,5 godina. Kamata je godišnja i fiksna na 2,7 posto.

Tijekom rasprave zaduženje Velesajma, ali ne i Zagrebačkog holdinga podržali su Vladimir Ferdelji (nezavisni) te Stanko Kordić (Građansko-liberalni savez) dok je klub SDP-a odbio podržati oba zaduženja.

Napominjući kako je nezavisni revizor dao “mišljenje s rezervom” o knjiženju najma Zagrebačkog holdinga, Ferdelji je rekao da je za sve započete investicije obavljena javna nabava, a po Zakonu o javnoj nabavi ne smije se raspisati natječaj ukoliko se nemaju osigurana financijska sredstva. “S ovim kreditom se ili prekršio zakon jer nisu bila osigurana financijska sredstva ili će se ta sredstva upotrijebiti u neku drugu svrhu”, kazao je.

Vezano uz kredit za Zagrebački velesajam, Ferdelji je rekao da je uprava detaljno navela za što će kredit biti upotrijebljen ocijenivši kako financijski rezultati opravdavaju to zaduživanje.

Zaduživanje Zagrebačkog velesajma podržao je i Stanko Kordić (Građansko-liberalni savez) rekavši da Velesajam, koji nakon dugo godina pozitivno posluje, bez dodatnog investicijskog ciklusa i novih ulaganja neće moći napredovati.

Saša Molan (klub SDP-a) rekao je kako njegov klub neće podržati niti jedno zaduživanje jer je kamatna stopa po kojoj se zadužuju oba trgovačka društva tri puta veća od kamate koje je zadnju put dobio Grad Zagreb za kapitalne investicije. Upozorio je kako se ne zna što je prošle godine realizirano a što ne te koje se investicije planiraju realizirati planiranim kreditima.

Molan je kazao i da se dva milijuna kuna kredita za Zagrebački holding ne bi trebalo uzimati za košarice za otpad “Zrinjevca”.

Vezano uz zaduživanje Zagrebačkog holdinga, kao problem ocijenio  je nedostatak informacija, visinu kamatne stope te što se ne zna što je to realizirano prošle godine. Kod Zagrebačkog velesajma problemom smatra plan investicija i njihove realizacije.

Zastupnici su bez rasprave prihvatili prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Komentiraj