Skupština Županije Posavske osudila je u srijedu privođenje deset visokih vojnih i političkih dužnosnika s područja te županije nazivajući akciju pravosuđa selektivnom te je naložila osnivanje posebnog koordinacijskog tijela koje bi pomoglo obrani uhićenih Hrvata, navodi se u zaključcima  koji su medijima dostavljeni u četvrtak.
“Skupština Županije Posavske oštro osuđuje selektivna uhićenja pripadnika HVO-a Bosanske Posavine, a u isto vrijeme nitko nije priveden, procesuiran i osuđen za zločine nad pripadnicima HVO-a i civilima Bosanske Posavine”, navodi se u zaključcima prihvaćenim na kraju pete izvanredne sjednice Skupštine Županije Posavske.
U zaključcima se navodi da je Domovinski rat imao obrambeni karakter i na području Posavine organiziran je i vođen “zbog obrane domova, života i opstojnosti”.
“Na obranjenom području nije bilo masovnih ubojstava, masovnih grobnica, protjerivanja civilnog stanovništva ni sustavnih i planiranih zločina koji se mogu pripisati postrojbama HVO-a Bosanske Posavine”, ističe se u zaključcima.
Županija Posavska izražava očekivanje da će odgovorni za počinjene zločine biti privedeni i procesuirani, a nedužni koji su, kako se navodi, privedeni po “politički motiviranim optužnicama” biti pušteni na slobodu.
Skupština Županije Posavske zadužilo je vladu ove županije i županijsko ministarstvo branitelja da svim osumnjičenim pripadnicima HVO-a Bosanske Posavine pruže pravnu i financijsku pomoć kako bi im pomogli u dokazivanju nevinosti pred pravosudnim institucijama BiH. Županijska skupština također je zadužila županijsku vladu da uspostavi koordinacijsko tijelo za pomoć i suradnju s obiteljima osumnjičenih i procesuiranih pripadnika HVO-a Bosanske Posavine.
Iz Suda BiH u četvrtak su službeno potvrdili da je dan ranije donesena odluka o zadržavanju u tridesetodnevnom pritvoru gnerala HVO-a Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, dok je naložio puštanje na slobodu Marka Baotića.
Odvjetnici su najavili da će se na tu odluku žaliti Ustavnome sudu BiH.

Komentiraj