Nadia F. Romanini

Sir András Schiff i Orkestar doba prosvjetiteljstva u KD Lisinski

Ciklus Lisinski subotom će nakon Joshue Bella, Daniila Trifonova, Kraljevskog Concertgebouw orkestra, Ivana Repušića i Ive Pogorelića ove sezone, u subotu 16. ožujka, s ponosom ugostiti Sir Andrása Schiffa i Orkestar doba prosvjetiteljstva.  

Radi se o orkestru nekoliko istaknutih britanskih umjetnika, specijaliziranih za muziciranje na autentičnim glazbalima.

Kako bi zagrebačka publika mogla uživati u najvišoj razini kvalitete, u Dvoranu će se samo za tu priliku za maestra Schiffa dopremiti poseban klavir iz 1856. godine. Radi se o izuzetno skupocjenom instrumentu iz ugledne radionice Juliusa Blüthnera koji je dio “velike četvorke” majstora izrade toga instrumenta. Ljepota i specifičnost zvuka bit će čujni u vrhunskom Brahmsovu Prvom koncertu za glasovir i orkestar u d-molu, u kojem će maestro Schiff virtuozno stvarati glazbenu čaroliju.

“Glazbu doživljavam i stvaram preko metafora i slika, ali ne volim to otkrivati publici. To je intiman doživljaj i jedna od velikih ljepota glazbe koju kao umjetnost svatko može doživjeti na svoj način”, izjavio je maestro Schiff, poznat po živopisnim interpretacijama velikih skladatelja.

Komentiraj