HINA/ Daniel KASAP/ dk

Skupljeno 30.000 potpisa za bolesnu djecu u Klaićevoj

Peticiju za bolesnu djecu u Klaićevoj, od podneva 15.lipnja do 7h ujutro 19.lipnja, potpisalo je 29.182 građana. Potpisi i dalje pristižu putem ineterneta.

Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade SOLIDARNA, urudžbirat će peticiju s popratnim pismom predsjedniku Vlade danas ujutro do 9:30h u Banskim Dvorima na Markovom trgu u Zagrebu, izvijestili su pokretači akcije.

Peticiju su pokrenuli SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Programa ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmero djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici.

Njihovo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Zahtjevi građanske peticije „SVAKO BOLESNO DIJETE IMA PRAVO NA ŠANSU ZA ŽIVOT”

Poštovani predsjedniče Vlade RH,

obraćamo Vam se u ime potpisnika peticije SVAKO BOLESNO DIJETE IMA PRAVO NA ŠANSU ZA ŽIVOT, a koju je u samo četiri dana, od podneva 15. lipnja do jutra 19. lipnja potpisalo 29.182 građana, a potpisi i dalje pristižu putem interneta. Ovako široka i brza podrška građana iz cijele Hrvatske ali i iz inozemstva zahtjevima peticije daje nam legitimitet da od Vas i Vaše Vlade u cijelosti, a posebno Ministra zdravstva, tražimo da Vlada odmah preuzmete odgovornost za ispunjenje naših zahtjeva.

Peticiju su pokrenuli SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Programa ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije , a zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici. Bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU – no ne i u RH, što je također problem – koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto. Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja ove djece, no dosad bezuspješno. HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguća direktna interventna nabavka lijeka od strane same bolnice. Usput ističemo da je lijek već dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji, no ne i u Hrvatskoj.

Ovaj je akutni problem u javnost iznio v.d.ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević, naglasivši da je to odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo I očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe.

U samom tekstu peticije naglasili smo, a ponavljamo i na ovom mjestu, da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima.

Naši se zahtjevi odnose na gorući problem sedmoro djece, ali i na sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama te stoga od Vlade RH tražimo:

da u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH. Izvor financiranja svakako može biti ili proračunska pričuva ili HZZO.

  • da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb, i to već od narednog mjeseca.
  • da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.
  • Naime, očito je da aktualni mehanizmi, uključujući I Fond za skupe lijekove, pravodobno I primjereno ne odgovaraju na goruće potrebe.Želimo naglasiti da je ovo pitanje proračunskih prioriteta i da Vam je gotovo 30 tisuća građana jasno poručilo da zdravlje za sve smatraju neupitnim prioritetom financiranja u ovoj državi. Izdvajamo neke od mnoštva poruka koje su potpisnici peticije u svojim komentarima uz potpis uputili Vladi RH:
    „Za svako dijete mora se naći novaca za liječenje, najbolje moguće. Toliko novaca sigurno ima, a ne da roditelji u takvim situacijama moraju tražiti spas za svoju djecu preko medija.“

„Neoprostivo je da se za ovakva egzistencijalna pitanja ne može pronaći novac, t.j. da novac nije već predodređen. Sramota nas može biti.“

„Potpisujem zato sto svako dijete ima pravo na bolji život – na pošteno i pravedno liječenje . Po čemu naši ministri,naša Vlada i na koncu naša Predsjednica imaju pravo na bolje uvjete za razliku od ove djece. Ako su Todoriću pomogli ne vidim problem da doniraju novac i ovoj djeci. Djeca su život nas naša nada naša sreća naše SVE.“

„Ima se novaca u nedogled za izbore, kampanje, Kolindino “promoviranje” Hrvatske po svijetu, spašava se Todorić, ali kada treba odvojiti novce za djecu kojoj je to prijeko potrebno onda svi šute.“

“Ako ima novaca za HVO mora biti i za djecu.”

“Zdravlje nema cijenu!”

Podsjećamo na dugogodišnju praksu dodjele sredstava iz proračunske zalihe na sjednicama Vlade RH, uz vrlo šture informacije za javnost, posebno kada se takve odluke donose na zatvorenim sjednicama. Ovoga puta Vas molimo da Vlada RH sredstva proračunske zalihe dodijeli u hitnu svrhu oko koje postoji široki konsenzus u društvu te da građani i svi akteri o tome budu transparentno izvješteni. Ukoliko Vlada procijeni da je primjereniji izvor financiranja HZZO, tražimo da Vlada RG isplatu dodatnih sredstava Bolnici u ovu svrhu danas naloži HZZO-u. Djeca u Klaićevoj ne mogu čekati da se raspetljaju proceduralne zavrzlame unutar sustava zdravstva da bi započela s liječenjem – njima to njihovo zdravlje ne dopušta. Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je ovoj djeci dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci.

S poštovanjem, u ime svih potpisnika, u očekivanju Vaše brze odluke,

Marina Škrabalo, upraviteljica SOLIDARNE – Zaklade za ljudska prava i solidarnost
Kontakt: [email protected], 091 5856830, www.solidarna.hr

Sandra Benčić, voditeljica Programa ekonomsko socijalne pravednosti Centra za mirovne studije.
kontakt: [email protected], 091 337 7741, www.cms.hr”, stoji u pismu.

Komentiraj