Autohtona sorta hrvatske Moslavine – Škrlet, skoro zaboravljena vinska sorta grožđa značajnih potencijala polako pronalazi svoje mjesto među brojnim autohtonim hrvatskim sortama koje postaju sve cjenjenije i traženije na tržištu. Iako je živjela u sjeni hrvatskog vinarstva sada dobiva poseban značaj. ŠkrletOVO, poludnevna manifestacija posvećena autohtonoj moslavačkoj sorti škrlet, održana je u Ivanić – Gradu, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta. Gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš naglasio je veliku važnost škrleta za daljnji razvoj turizma Ivanić-Grada i Moslavine. Stručni dio ŠkrletOVA okupio je 70 sudionika među kojima predstavnike struke, lokalne i područne samouprave, distributere, novinare, i vinske zaljubljenike.

Vinari su 2005. godine sudjelovali na prestižnom natjecanju International One Challenge gdje je vino sorte škrlet visoko ocijenjen. U Zavodu za vinarstvo i u suradnji s Agronomskim fakultetom i nadležnim institucijama odlučili su se na veliki europski projekt – od starih nasada škrleta probrali su najstarije trsove i pratili njihov razvoj. Nakon 12 godina dobili su sadni i zaštićeni certificirani materijal – što zapravo znači prva bijela autohtona sorta u Hrvatskoj koja je jedina dobila taj certifikat . Kako bi na tržištu bili jači čak osam vinara udružilo se u udrugu kako bi zajedničkim snagama ovu autohtonu sortu plasirali i diljem Europe.

“Škrlet je jedna od najznačajnijih bijelih autohtonih sorti kontinentalne Hrvatske, posebno s obzirom na njegov kvalitativni potencijal. Zahvaljujući unaprijeđenoj kvaliteti genske osnove i sadnog materijala do koje se došlo klonskom selekcijom u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, vinari s ovog područja u prednosti su u odnosu na svoje kolege u drugim regijama i nadamo se da će to dobro iskoristiti”, naglasio je doc.dr.sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta tijekom znanstveno-stručne panel diskusije „Potencijali škrleta u čaši“.

Čak 20 znanstvenika i sedam doktora znanosti radilo je na ovom projektu. Znanstvenici sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te njihovi gosti enolozi rade i dalje te pomažu vinarima kako bi se povećao rast i porast prodaje.

Na znanstveno stručnom panelu „Potencijali škrleta u čaši“ panelisti i sudionici raspravljali su o potencijalima ove vinske sorte, usporedili ju s nekim drugim važnim sortama te predložiti daljnja postupanja kako bi škrlet pokazao svoj puni potencijal na sve zahtjevnijem vinskom tržištu. Posjetitelji su tako mogli kroz kušanje, razgovor i druženje s proizvođačima dobili priliku za bolje upoznavanje ove autohtone moslavačke sorte. Uz škrlete iz redovne berbe 2017. bila su predstavljena i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog vina.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakLondonski sud danas odlučuje o izručenju Todorića
Sljedeći članakPotres jačine 4,7 pogodio središnju Italiju
- rođena u Zagrebu 1978. godine - mr.sc. međunarodnih odnosa - diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu - novinarstvom se bavi od 1999. godine - dosad je radila u Jutarnjem listu, lifestyle magazinu Story, političkome magazinu Aktual - u Nacionalu je pomoćnica glavnog urednika i piše teme iz kulture