FaH

Škrlec: TTIP ugrožava suverenost država članica Europske unije

Tajni dokumenti iz pregovora o TTIP-u potvrđuju sumnje u pokušaj smanjenja prava radnika i potrošača u Europskoj uniji kako bi se zadovoljili interesi krupnog kapitala, ocjenjuje hrvatski zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec, priopćio je njegov ured u utorak.

“Dokumenti o TTIP-u koji su procurili u javnost potvrđuju sve prethodne sumnje o pokušaju snižavanja prava potrošača i radnika u Europskoj uniji u korist profita i velikih multinacionalnih kompanija. Predloženi okvir regulatorne suradnje prednost daje odredbama sporazuma ispred interesa zaštite okoliša i zdravlja građana. Ukoliko bi promjene ili donošenje novog zakona od strane Europske unije ili država članica bile u suprotnosti sa usvojenim sporazumom, američka strana bi imala pravo na ulaganje veta čime se znatno narušava suverenost država u donošenju odluka. Kao jedan od primjera poznat javnosti je sporan dio regulatorne suradnje koji se odnosi na promjenu odredbi zaštite potrošača čime bi se na mala vrata omogućio ulazak GMO proizvoda na europsko tržište, pa tako i na hrvatsko“, ocjenjuje Škrlec.

Povodom objave tajnih dokumenata iz pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između SAD-a i Europske unije, do kojih je došao nizozemski ogranak međunarodne organizacije Greenpeace, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističe i kako je upravo područje regulatorne suradnje ono o čemu je i prethodno upozoravao hrvatsku Vladu i javnost nakon što mu je bio omogućen pristup pregovaračkim stajalištima u tajnoj sobi u Bruxellesu, priopćio je ured zastupnika.

Zastupnik Škrlec podsjeća kako je prethodna Vlada RH u rujnu prošle godine naručila studiju utjecaja TTIP-a na Hrvatsku od privatne konzultantske tvrtke bez uključivanja hrvatskih znanstvenih institucija i šire javnosti.

“Zbog potencijalno velikog utjecaja TTIP-a na unutarnje tržište EU-a, koji osim ekonomskog ima i politički značaj, važno je da postupak pregovora bude transparentan i u skladu s interesima građana. Nova Vlada RH mora naručiti novu studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo u čijoj će izradi biti uključeni neovisna struka i građani”, rekao je Škrlec.

Pored Europskog parlamenta, posljednju riječ o prihvaćanju konačnog sporazuma o TTIP-u imat će građani, odnosno, nacionalni parlamenti država članica kroz postupak ratifikacije, napominje se u priopćenju ureda zastupnika.

Komentiraj