Škrlec: ‘Na Borovju nam nužno trebaju dječji vrtić i proširenje osnovne škole’

Daniel Škrlec, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Savica Šanci, uputio je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću otvoreno pismo u kojem upozorava na brojne probleme stanovnika u tom dijelu Zagreba

Daniel Škrlec, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Savica Šanci u kojoj se nalazi zagrebački kvart Borovje, nedavno je uputio otvoreno pismo Tomislavu Tomaševiću, gradonačelniku Zagreba, u kojem je od njega tražio da se u naselju Borovje hitno sagradi dječji vrtić. Kao argumente je naveo da u tom naselju ne postoji vrtić te da će s ukidanjem mjere roditelj odgajatelj nastati još veća potreba za smještajem predškolske djece u dječji vrtić. Pored toga, Škrlec je upozorio i kako je tamošnja Osnovna škola Borovje premala i da je učenici pohađaju u čak tri smjene. Više o stanju infrastrukture na području Mjesnog odbora Savica Šanci govorio je Škrlec za Zagreb News.

“Tako je, nedavno sam uputio gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću otvoreno pismo. Ono što me je potaknulo da se uključim u ‘lokalnu politiku’ je podrška koju sam dobio tijekom inicijative koju sam pokrenuo pod nazivom ‘Djeca Borovja trebaju vrtić’“. Isti ti sugrađani dali su mi svoj glas te time i svoje povjerenje da ću se boriti za interese našeg naselja. U dogovoru s ostalim članovima Vijeća Mjesnog odbora Savica Šanci okarakterizirali smo dječji vrtić kao najveći problem Borovja. Poslao sam otvoreno pismo kao što može i svaki građanin grada Zagreba, u kojemu sam htio ukazati na najveći problem našeg naselja. Sadašnja struktura vlasti u Vijeću Gradske četvrti je prije izbora u svom programu imala izgradnju dječjeg vrtića na Borovju te vjerujem da će nam pružiti podršku. Na kraju krajeva cilj nam je isti, ali imam podršku sugrađana, što mi je najbitnije u ovom trenutku”, ispričao je Škrlec.

Na upit postoji li već idejno rješenje, nacrt projekta i je li poznata lokacija i cijena izgradnje budućeg vrtića odgovara kako je lokacija poznata jer se o njoj govori već desetak godina te da bi vrtić trebao biti sagrađen preko puta osnovne škole. “Predstavnici Grada Zagreba na sastanku održanom 2020. godine izvijestili su nas da je izrađena projektna dokumentacija glavnog projekta, a dozvole su dobivene sada već davne 2011. godine. Obavijestili su nas da se može povući dokumentacija iz 2011. godine i ići u novelaciju projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole. Nažalost, ovo su informacije koje trenutno imam, dok je sve ostalo u nadležnosti grada Zagreba”, naglasio je Škrlec.

Osvrnuo se i na problem Osnovne škole Borovje, za koju tvrdi da je premalog kapaciteta za sve učenike s tog područja. Radi se o Osnovnoj školi Borovje koja je relativno nova, ali zbog masovne izgradnje naselja njeni sadašnji kapaciteti neće moći zadovoljiti potrebe, smatra Škrlec.

“Već sada škola radi u tri smjene (jutarnja, među-smjena i popodnevna), a kada se sve stambene jedinice napune vjerojatno će roditelji morati djecu upisivati u osnovne škole koje su najbliže našemu naselju, kao što je Osnovna škola na Savici ili u Folnegovićevu naselju. Nadogradnja osnovne škole trebala bi biti gotova do početka nove školske godine, ali kako sada stvari stoje, to neće biti tako”, izrazio je Škrlec sumnju.

Osim probleme škole i vrtića u pismu je spomenuo i da se u Borovju stalno grade novi stanovi, a da to ne prati odgovarajuća infrastruktura. Objasnio je kako je zadnjih godina njegovo naselje “vječno gradilište u kojemu samo niču nove stambeni objekti bez sadržaja”.

“Važno je napomenuti da očekujemo od dvije do tri tisuće novih stanovnika. Prioriteti su nam zasigurno izgradnja dječjeg vrtića i proširenje Osnovne škole Borovje, ali ne treba zanemariti i ostale probleme kao što je nedostatak parkirališnih mjesta, nedostatak mjesta za druženja svih generacija i nedostatak sadržaja u našoj ambulanti kao što su dječji pedijatar, radiologija te medicinski laboratorij, kako je bilo u početku zamišljeno”, rekao je Škrlec.

Na pitanje zna li koliko na području njegova mjesnog odbora ima korisnika mjere roditelj odgojitelj odgovara da ne zna, ali je istaknuo da u Zagrebu ima premalo mjesta u dječjim vrtićima da bi adekvatno smjestili svu djecu.

“Nažalost, nije moguće doći do podatka koliko korisnika te mjere živi na području mjesnog odbora Savica, ali znam nekoliko korisnika koji su zgroženi ukidanjem mjere, točnije s time što se prvo nije išlo s odbijanjem novih zahtjeva, a potom, ako se nema dovoljno financijskih sredstava, u prilagođavanje mjere. Mislim da bi takav postupak bio puno humaniji, barem za one najpotrebitije, nego da se odmah išlo na ukidanje mjere”, zaključio je Škrlec.

Komentiraj