ŠKOTKINJA U SEDMOM KOLJENU Nemojte reći Tildi Swinton da je Engleskinja, mogla bi vas ošamariti

Autor:

NEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 27: Tilda Swinton attends the "Problemista" New York Screening at Village East Cinema on February 27, 2024 in New York City.   Dimitrios Kambouris,Image: 851596733, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

U novom intervjuu za britanski The Guardian, Tilda Swinton podsjetila se događaja kada joj je američki prijatelj i kolega spomenuo da je Engleskinja, a ne Škotkinja. Priznala je da ga je na to ošamarila jer se ne smatra Engleskinjom.

„Trebao je znati“, kazala je u intervjuu Tilda Swinton dodajući „Znate kakvi su Amerikanci, trebaš ih naučiti“. Naime, glumica je rođena u Londonu, pohađala je škole u Londonu, govori engleskim akcentom, ali se smatra Škotkinjom. Ona je kći škotskog aristokrata Sir Johna Swintona iz Kimmerghamea i unuka škotske političarke George Swinton. Tilda Swinton provela je veći dio djetinjstva u Škotskoj te je živjela u Highlandu, sjevernom dijelu Škotske, sve do 1997. godine.

Ipak, to što se smatra Škotkinjom bila je i prije tema medija. Prije šest godina glumica Kelly Macdonald, poznata po ulozi u filmu „Trainspotting“, izjavila je kako je osvajačica Oscara previše moderna da bi bila Škotkinja te je smatra Engleskinjom. „Imam problem s ljudima koji su Škoti ali ne zvuče tako. Zbunjena sam time. Ona je moderna Škotkinja. Moderni Škoti su zapravo Englezi. Ja nisam moderna“, rekla je Kelly Macdonald gostujući na američkoj televiziji.

Tilda Swinton branila je svoj škotski identitet na britanskoj televiziji kazavši kako sebe nikada nije smatrala ni Engleskinjom ni Britankom te je dala podršku Škotskoj u zahtjevima za nezavisnošću. „Živjela sam u Škotskoj 20 godina, odrasla sam u Škotskoj, dolazim iz obitelji koja je stoljećima živjela u Škotskoj. Nikada se nisam osjećala kao Engleskinja, politički se nikada nisam osjećala kao Britanka. Sretna sam što se predstavljam kao Škotkinja i smatram, kao i mnogi drugi, da je Škotska prirodno nezavisna zemlja“.

OZNAKE: Tilda Swinton

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.