Damir Spehar/PIXSELL

SKORO TREĆINA ZAPOSLENIKA: Fiat u Srbiji otpušta cijelu jednu smjenu

Zajedničko poduzeće talijanskog Fiata i države Srbije “Fiat automobili Srbije” (FAS) otpustit će skoro jednu trećinu od ukupnog broja zaposlenika u Kragujevcu zbog smanjene potražnje za modelom 500L na domaćem i svjetskom tržištu, tvrdi beogradski tisak pozivajući se na informacije iz uprave Fiata.

Suočen s padom potražnje za modelom 500L koji se proizvodi u Srbiji, Fiat je odlučio ukinuti treću smjenu i otpustiti čak 900 od ukupno 3.200 radnika u kragujevačkoj tvornici, tvrdi beogradski list Danas.

Prema informacijama lista, uprava Fiata je o tome u srijedu obavijestila sindikat, koji se ne slaže s ponuđenom visinom otpremnina, pošto talijanski proizvođač nije voljan radnicima dati više od minimalnog iznosa određenog Zakonom o radu.

Većina zaposlenika u kragujevačkoj tvornici su mladi radnici s malo godina staža, što znači da ni njihove otpremnine ne bi bile velike.

Za gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, sina srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, ukidanje jedne proizvodne smjene u FAS-u nije neočekivano, “imajući u vidu da nema dovoljno potražnje za modelom koji se proizvodi u toj tvornici”.

Istodobno, on kaže kako će otpuštanje pogoditi ne samo radnike i njihove obitelji, već i gradski proračun, obzirom da će porez na zarade koje grad prihoduje od uposlenika u FAS-u biti manji za više od 300.000 eura mjesečno.

Potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović izjavila beogradskom tisku da je država “ispunila sve obveze” prema Fiatu i da to ne može biti razlogom otpuštanja zaposlenika u kragujevačkoj tvornici.

Zajedničko poduzeće “Fiat automobili Srbije” (FAS) u Srbiji proizvodi i diljem svijeta izvozi nove modele “Fiat 500 L”, a udio države Srbije u FAS-u je 33 posto. Tvornica, vrijedna oko milijardu eura, otvorena je 16. travnja 2012.  i ocijenjena kao “najveća investicija u Srbiji u minulih nekoliko desetljeća”.

Srbija je posljednje dvije godine pokušavala prodati 10.000 modela Fiat 500L na ruskom tržištu, čak je premijer Aleksandar Vučić za taj aranžman izravno pred tv-kamerama pitao ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali dogovor nije postignut. Uz sadašnju razinu proizvodnje FAS bi tih 10.000 automobila mogao izbaciti na tržište za manje od mjesec dana.

Komentiraj