Škoro poručio da želi biti korektiv demokratskih procesa u Hrvatskoj

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u intervjuu za Večernji list je poručio kako je potrebno mijenjati ustavne ovlasti predsjednika zbog “potrebe dodatnog korektiva u zemlji u kojoj glavnu riječ vode centri moći ustoličeni političkom trgovinom”.

“Meni je ključna riječ narod zato što je to osnova demokracije. Svakom normalnom tko se bavi politikom trebao bi to biti narod, u prvom članku Ustava stoji da vlast pripada narodu i da proizlazi iz tog naroda. Silno me zabavlja to što dio ljudi sada to pokušava promatrati kroz te populističke paradigme. Ja doista ne znam kako organizirati bilo kakvu demokratsku vlast bez naroda”, kazao je Škoro, dodavši da se ne“fura” na narod s velikim ‘N’.

Škoro se založio i za elektroničko glasovanje pomoću kojeg bi glasovanje bilo transparentije, a spreman je, ako postane predsjednik, i raspisati referendum koji ograničava utjecaj manjinskih zastupnika.

“Kad promijenimo Ustav i predsjedniku damo ovlasti raspisivanja referenduma, apsolutno sam spreman raspisati taj referendum. Ne zato što ja tako želim, nego zato što je narod želio o tome odlučivati na referendumu, a Vlada ga je u tome onemogućila na vrlo sumnjiv način. Ali prvo bih napravio ozbiljan i normalan Zakon o referendumu”, izjavio je Škoro.

Škoro je u intervjuu pojasnio i kako se nema namjeru vraćati na polupredsjednički sustav, ali kako inzistira na što je moguće kvalitetnijoj kontroli svih demokratskih procesa u Hrvatskoj jer je parlamentarni sustav, prema njegovim riječima, “mutirao u kvazikancelarsko-faraonsko-HDZ-ovsko-SDP-ovski”.

 

 

Komentiraj