ŠKORO: “Da su Domovinski pokret i Most imali više sluha osvojili bi više od ukupno 24 mandata”

‘Desnica i desni centar osvojili su više od 90 mandata. To pokazuje kako diše hrvatsko biračko tijelo’

Nakon održane press konferencije Miroslava Škore u ponedjeljak jasno je da je njegov zahtjev da Andrej Plenković odstupi s mjesta premijera u slučaju formiranja koalicijske vlade HDZ-a i njegovog Domovinskog pokreta nakon parlamentarnih izbora propao. Kako je priznao, njega u izbornoj noći nitko iz HDZ-a nije ni zvao  da bi ponudio da sudjeluje u novoj vladi. Andreju Plenkoviću je uspjelo ostvariti parlamentarnu većinu od 76 zastuničkih ruku sa osmero zastupnika nacionalnih manjina i  Predragom Štromarom iz HNS-a te Radimirom Čačićem iz Reformista. Plenković u cilju dobivanja saborske većine ne samo da nije nazvao Miroslava Škoru, nego takvu ponudu, prema infromacijama koji smo dobili od Nikole Grmoje iz Mosta, nije uputio ni Mostu.

Zasad očito raspolaže dovoljnom većinom, pa je tako srušio i ‘ucjenjivačke potencijale’ i Domovinskog pokreta i Mosta. Riječ je o dvije političke opcije na desnici koje su ukupno osvojile 24 zastupnička mandata, 16 zastupnika Škorin Domovinski pokret, a Most Bože Petrova osam. Doduše, ta većina HDZ-a trenutačno je tanka, ali dovoljna da mu predsjednik Zoran Milanović ponudi mandat za sastav vlade, koja bi se mogla sastaviti puno brže nego što se to procjenjivalo uoči izbora. Iako je Škoro na pressici naglasio da ne želi ni na koji način osporiti rezultate izbora, ponovio je optužu sada konkretno na račun HDZ-a da je jedan od njegovih saborskih zastupnika dobio ponudu od HDZ-a da napusti Domovinski pokret i u Saboru se priduži HDZ.

Miroslav Škoro osvrnuo se i na slabu izlaznost birača procjenjujući da prema njegovim izračunima ona nije dosegnula ni 47 nego samo 43 posto birača, koji su izašlih na ove izbore u nedjelju. Ponovio je da je nužna i promjena izbornog zakona. “Izborni zakon propisuje i izbornu šutnju, a svi je krše. Kada smo to prijavili DIP-u dobili smo odgovor ‘Ha čujte’. Nećemo sada prosvjedovati na ulici, nego u Saboru kako mislimo da je primjereno. Sada imamo veliku odgovornost, a to je da pokušamo napraviti promjene u načinu kako funkcionira politika u Hrvata. Zanimljivo je da stranke desnice i desnog centra osvojile daleko više od 90 mandata. To pokazuje i kako diše hrvatsko političko tijelo. To je možda i prigoda da se naprave ozbiljne reforme. I Most i Domovinski pokret naučili su nešto iz ovih izbora. Da smo imali više sluha s jedne i druge strane osvojili bi više mandata, ali bi tako izgubili nekoliko izbornih jedinica u cijelosti”, zaključio je Miroslav Škoro.

 

Komentiraj