ŠKORIN SKUPI PARKING Supružnici Škoro kod bolnice Merkur aktivirali stečevinu iz Sanaderove ere

U VRIJEME DOK JE MIROSLAV ŠKORO BIO SABORSKI ZASTUPNIK njegov kum Branko Žibrat planirao je na vrijednom zemljištu preko puta KB Merkur, koje je dobio u zamjeni s Gradom, graditi hotel.  Taj plan je propao, ali on danas sa Škorom počinje ubirati milijune za parking

Petnaest kuna po satu. Toliko pacijenti, posjetitelji i svi ostali građani koji se automobilom upute u zagrebačku bolnicu Merkur, moraju platiti sat vremena parkiranja na novouređenom parkiralištu točno preko puta bolnice u čijoj je okolici slobodni besplatni parking gotovo nemoguće naći. No zato parkiralište koje se u periodu od 6 do 18 sati naplaćuje po cijeni od 15 kuna po satu, može primiti 40-ak automobila, što znači da samo u jednom satu u slučaju kompletne popunjenosti može uprihodovati 600 kuna. Po toj se tarifi cijena parkiranja ondje obračunava dvanaest sati dnevno. A to bi značilo da parkiralište svakoga dana, u slučaju da je posve popunjeno, po dnevnoj tarifi može ostvariti dnevni prihod od 7200 kuna. Tomu se još treba pridodati i noćna tarifa, a ona se za preostalih dvanaest sati, od 18 do 6, računa po cijeni od pet kuna. Riječ je o poslu koji donosi čisti keš bez puno muke. Pa tako jednostavna računica pokazuje da to parkiralište može u slučaju kompletne popunjenosti ostvariti godišnji prihod od 3.456.000 kuna, ili 288.000 kuna mjesečno.

Parkiralištem upravlja tvrtka MD kvadrat, a suvlasnici tvrtke su Miroslav Škoro i njegov kum Branko Žibrat, što je intrigantan podatak. No još je intrigantnije što je sa zemljištem na kojem je parking povezana afera iz vremena u kojem je Miroslav Škoro bio zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Zbivanja povezana s navedenim zemljištem na atraktivnoj poziciji, koje je pretvoreno u skupo parkiralište na kojem se mjesto naplaćuje znatno skuplje nego u većini podzemnih parkirališta u samom središtu hrvatske metropole, demantiraju Škorine tvrdnje iz predizborne kampanje da nije dio HDZ-ova establišmenta i da se nije okoristio saborskim mandatom.

Jer podaci do kojih je došao Nacional otkrivaju da su Miroslav Škoro i njegova supruga Kim Ann danas vlasnici i upravljaju imovinom koja potječe upravo iz vremena dok je on bio snažno involviran u kampanju tadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera te je i sam bio na listi i ušao u Hrvatski sabor.

To parkiralište, naime, bilo je u vlasništvu bolnice Merkur, odnosno Grada Zagreba, ali je potom 2006., pod čudnim okolnostima, Grad Zagreb tu parcelu mijenjao za zemljište u Resniku koje je navodno bilo potrebno za izgradnju pročistača otpadnih voda. Vlasnica parcele u Resniku bila je Marica Žibrat (Marica Božić), majka Škorina kuma Branka Žibrata, koja je umjesto gotovo bezvrijednog zemljišta na periferiji grada dobila vrijednu parcelu preko puta bolnice. Vlasništvo nad parcelom odmah je 2007. prebačeno na novoosnovanu tvrtku Hotel Zrinski d.o.o. koja je tad bila u vlasništvu obitelji Žibrat, a direktor je bio Mario Žibrat, sin Branka Žibrata. On je u lipnju 2008., dok je Škoro još bio saborski zastupnik, zatražio lokacijsku dozvolu za gradnju hotela koji bi se nalazio na mjestu parkirališta. Sve je to planirano bez znanja uprave bolnice. Tadašnji ravnatelj bolnice Željko Vidas, kad je doznao što se sprema, tražio je objašnjenje od Grada i suprotstavio se izgradnji hotela na mjestu parkirališta, a jednako su razmišljali i susjedni stanari zbog straha od klizišta koje bi aktivirala izgradnja velike hotelske zgrade. O aferi je tada pisao Jutarnji list, u članku naslovljenom “Bez znanja Merkura Škorin kum gradi hotel za bolnicu”.

U tom članku navedeno je da su Mario Žibrat, 27-godišnji direktor tvrtke Hotel Zrinski osnovane 2007., i njegov otac Branko Žibrat, koji je kumski povezan s HDZ-ovim saborskim zastupnikom Miroslavom Škorom, bez znanja vodstva Merkura zatražili lokacijsku dozvolu za gradnju hotela kao pratećeg sadržaja medicinske ustanove.

Škoro mi je rekao da je zamjenu zemljišta Žibratovoj mami Bandić isposlovao u dogovoru sa Sanaderom i da je to Škori bila svojevrsna ‘kompenzacija’ za nastupe i podršku HDZ-u’, kaže izvor blizak HDZ-u

“Žibrati hotel namjeravaju graditi na parceli parkirališta bolnice, koju je Marica Žibrat, baka mladog direktora Marija, dobila u zamjeni zemljišta s Gradom”, pisalo je u članku. Branko Žibrat potvrdio je tada Jutarnjem listu da je njegova majka zamijenila zemljište s Gradom: “Sve je lege artis. Moja majka je morala Gradu prodati brojna jutra u Resniku za gradnju pročistača otpadnih voda, a parkiralište preko puta bolnice jedna je od nekretnina koje smo dobili u zamjenu.”

Već tada je postojala sumnja da Branko i Mario Žibrat u projektu gradnje hotela nisu sami, već da je u pozadini cijele priče i sam Škoro.

Visoki politički izvor blizak HDZ-u za Nacional je nedavno izjavio:

„Miroslav Škoro osobno mi je rekao da je zamjenu zemljišta Žibratovoj mami zagrebački gradonačelnik Milan Bandić isposlovao u dogovoru s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom i da je to Škori bila svojevrsna ‘kompenzacija’ za njegove nastupe i podršku Sanaderovu HDZ-u u kampanji.“

U početnoj fazi kapital za realizaciju projekta u tvrtku je uložio Ante Raspudić, vlasnik tvrtke Mikena i predsjednik đakovačkog HDZ-a koji je slovio za jednog od najmoćnijih tamošnjih građevinskih poduzetnika, ali je on ubrzo i izišao iz tvrtke.

U međuvremenu, plan za gradnju hotela očigledno je propao, a projekt je ubrzo zaboravljen. No Nacional je otkrio da se tri godine kasnije u vlasništvu tvrtke koja posjeduje vrijedno zemljište, odjednom pojavljuje Kim Ann Škoro, supruga Miroslava Škore. Ona postaje članica društva Hotela Zrinski 22. travnja 2011. godine. Tvrtka Hotel Zrinski u stvarnosti je bila vlasnik zemljišta preko puta bolnice na kojem je bio bolnički parking. U međuvremenu, ove godine 2019., vlasništvo se s tvrtke prebacuje na privatne osobe, Kim Ann Škoro i Ivanu Žibrat. Njih dvije po pola dijele parcelu veličine 1251 četvornih metara u Zajčevoj ulici na broju 22, točno preko puta bolnice, na kojoj se nalazi naplatni parking. Parkingom, pak, upravlja tvrtka MD kvadrat u suvlasništvu Miroslava Škore i Branka Žibrata. Ta je tvrtka registrirana u Resniku, gdje je izvršena zamjena dijela zemljišta s onim u Zajčevoj. To ostavlja prostor sumnji da je iza cijelog projekta otpočetka stajao i sam Miroslav Škoro koji se potom, kad je projekt pao u zaborav, i formalno uknjižio u vlasništvo. Odnosno, uknjižila se njegova supruga.

Način na koji je izvedena operacija sa zemljištem ostavlja prostor sumnji da je u pozadini cijele priče otpočetka bio Škoro koji se pravim suvlasnikom pokazao tek nekoliko godina nakon afere

Miroslav Škoro, koji je najavio nastavak političke karijere na desničarskoj platformi Suverenista, a tijekom kampanje za predsjednika Republike pozivao HDZ-ovce da glasaju za njega i najavljivao raspuštanje Vlade i Sabora, što podrazumijeva i rušenje Andreja Plenkovića s vlasti, tvrdio je da nije nikad bio dio HDZ-ova establišmenta i da je sve što je stvorio u životu, stvorio sam. Tvrdio je i da nije imao nikakve koristi od saborskog mandata koji je obnašao 2008. godine.

Da Škori ne odgovara povezivanje s parkingom preko puta bolnice u koju je prošle godine zaprimljen pa ubrzo prebačen u KBC Zagreb na ugradnju četiriju premosnica, pokazuje i to što je Škoro 10. studenoga trebao prisustvovati službenom otvorenju tog parkirališta, ali se od toga u zadnji tren odustalo. Službeno otvaranje tog parkirališta trebalo se dogoditi svega koji dan nakon što je Zoran Milanović u zagrebačkoj Tvornici kulture održao svoj prvi predizborni skup, na kojem je, među ostalim, u polusatnom govoru rekao da će upozoravati na lopovluk i da već godinama gledamo kako ljudi na vlasti izvlače novac i onda se rugaju ljudima.

 

Komentiraj