Škorić skuplja potpise saborskih zastupnika za novi udar na HRT

Saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić pokrenuo je političku akciju koja bi se mogla protumačiti kao njegov ponovni pritisak na HRT i pokušaj neprimjerenog utjecanja na kreiranje programa javne televizije. Kako je tijekom vikenda i sam potvrdio za Nacional, Škorić je u Saboru započeo s prikupljanjem potpisa zastupnika na svoj pismeni protest Hrvatskoj radioteleviziji zbog sadržaja emisije “TV kalendar” na dan 5. prosinca. Tijekom vikenda njegovu inicijativu podržalo je 17 saborskih zastupnika, mahom HDZ-ovaca, no nekoliko njih odbilo je to učiniti jer su svjesni kako će potez biti protumačen u javnosti i smatraju da se time čini reputacijska šteta samoj stranci.

Spomenutih 17 potpisa Škorić je prikupio elektronskim putem, no želi ih dobiti i u fizičkom obliku pa stoga nije želio otkrivati imena potpisnika ili sadržaj samog pisma HRT-u. No, u osnovi, radi se o njegovu protestu zbog činjenice da u “TV kalendaru” tog datuma nije spomenut događaj u Zagrebu otprije 101 godine, kada je na glavnom trgu u krvavoj akciji ugušen prosvjed protiv ulaska Hrvatske u novostvorenu južnoslavensku državu. U povijesnim knjigama taj događaj poznat je pod nazivom “prosinačke žrtve 5. prosinca 2018.”

“Da, nezadovoljan sam sadržajem emisije ‘TV kalendar’ na taj dan i stoga sam odlučio uputiti pismo glavnom uredniku i Programskom vijeću HRT-a. Veliki broj kolega zastupnika usmeno mi je obećao potpisati se, a tijekom utorka to ćemo finalizirati u Saboru”, kazao je Petar Škorić za Nacional. On je 5. prosinca na svom službenom profilu na Facebooku objavio tekst naziva “Sjećanje na Prosinačke žrtve”, u kojemu opisuje kronologiju i svoje viđenje tog događaja. “Danas je dan kada se prisjećamo prosinačkih žrtava 5. prosinca 1918. kada se označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije Grge Angjelinovića nad pripadnicima 25. i 34. pukovnije hrvatskog domobranstva koji su prosvjedovali na Trgu bana Jelačića protiv uvlačenja Hrvatske u južnoslavensku državu, bez izjašnjavanja volje ili davanja suglasnosti hrvatskoga naroda. Prema službenom izvješću, u tom sukobu ubijeno je 13, a ranjeno 17 ljudi. Taj ‘krvavi četvrtak’ ostao je, nažalost, zaboravljen od vlasti Grada Zagreba i samih Zagrepčana…’

Škorićeva akcija pritiska na HRT izazvala je nezadovoljstvo dijela članova HDZ-a, između ostalih i saborskih zastupnika, koji smatraju da se radi o neprimjerenom pokušaju utjecaja na program HRT-a i pokušaju desne struje HDZ-a da stvori pomutnju u redovima te stranke. “On se ponaša kao da nije svjestan toga da – čak i ako je bitno u pravu – takvim potezima čini nemjerljivu štetu stranci, koju se ionako konstantno optužuje da privatizira javnu televiziju i cenzurira n jen program”, kazao je za Nacional jedan od viđenijih članova HDZ-a koji je bio upućen u Škorićevu inicijativu i u njoj je odbio sudjelovati.

Sam Petar Škorić tvrdi da se ni u kojem slučaju ne radi o pokušaju pritiska. “S kolegama zastupnicima u Hrvatskom saboru reagirao sam na izostanak bilo kakvog obilježavanja smrti hrvatskih vojnika i jedan od najznačajnijih događaja u hrvatskoj povijesti. Taj događaj je nagovijestio sve ono što se Hrvatima dogodilo u dvije jugoslavenske zajednice i strašno je da je HRT, kao javni televizijski servis, propustio takvo nešto obilježiti”, izjavio je Škorić za Nacional. Šef splitskog HDZ-a je prije dvije godine izazvao skandal oglasivši se povodom ukidanja cijenjene emisije “Hrvatska uživo”. Taj potez tada je proglasio “konačnim korakom naprijed” i verbalno se obrušio na urednicu Maju Sever. “Licemjerno je da emisiju ‘Hrvatska uživo’ uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko”, napisao je ovaj HDZ-ovac. Nakon što je izazvao zgražanje javnosti, ipak se ispričao Maji Sever i priznao da se radilo o “nesmotrenoj izjavi i pogrešno biranim riječima”.

Komentiraj