ŠKORIĆ ‘Ranko Ostojić koristi se požarima za politiziranje’

Hina/ Milan ŠABIĆ/

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Petar Škorić (HDZ) optužio je u petak njegova predsjednika Ranka Ostojića (SDP) da se koristi požarima za politiziranje i vlastitu promociju.

“Sramotno je i licemjerno što se Ranko Ostojić koristi požarima i tragedijama za vlastitu promociju i politiziranje”, istaknuo je Škorić u pisanoj izjavi u povodu današnje izvanredne sjednice za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koja je održana u Divuljama.

Po Škorićevim riječima, izvanredno sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora o stanju na požarištima u priobalju bez ikakve pripreme i materijala, analiza i izvješća s raščlambama mjerodavnih službi predsjednik Odbora Ranko Ostojić zapravo želi iskoristiti samo da bi politizirao o sustavu za čije su stanje “upravo on i od njega naslijeđeni kadrovi najodgovorniji”.

Škorić nije bio na sjednici tog odbora u Divuljama, nego na otvorenju Vojarne 126. brigade HV-a u Sinju, gdje su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Smatra kako bi bilo logičnije i smislenije da je Ostojić mjerodavnim službama omogućio da najprije naprave analize i dostave izvješća nakon kojih bi mogli kvalificirano raspravljati i donositi pravovaljane i utemeljene zaključke te da to ne radi danas – istodobno kada se Hrvatska vojska vraća u Sinj.

“Zato sam otišao u Sinj odati priznanje hrvatskim braniteljima, ministru obrane i Vladi RH koji ponovno vraćaju Hrvatsku vojsku u Sinj, a Ostojiću bih poručio neka ne politizira. Hrvatski sabor ga nije izabrao na tu odgovornu dužnost da bi je tako moralno zlorabio”, istaknuo je Škorić.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u petak je zasjedao u Operativno-vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama kod Trogira, kako bi raspravljao o požarima velikih razmjera koji su proteklih dana zahvatili priobalno područje, posebno Split i okolicu, no sjednici se od 13 članova odazvalo njih šest koji na kraju nisu ništa zaključili.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je sazivanje izvanredne sjednice Sabora i da premijer predloži novog ministra obrane jer, kako je rekao, “u ovom velikom riziku od požara u Dalmaciji i terorizma u cijelom svijetu moramo imati ministra obrane”.

Zaiskrilo je odmah na početku jer su Ante Sanader (HDZ) i Ines Strenja Linić (Most) smatrali da je sjednica “teatar” i “igra prijestolja”.

“Sustav civilne zaštite mora biti unaprijeđen, nema pravdanja tko je prije toga bio na određenoj poziciji ili ne. Ne može se dogoditi da sredstva nisu osigurana. Protivimo se militarizaciji i situaciji u kojoj je vrlo jednostavno ulagati u vojnu opremu, već mislimo da treba jačati civilnu komponentu i osigurati edukaciju građanima da budu opremljeni za situaciju koja se može dogoditi”, kazao je Ostojić.

Ustvrdio je da nisu politizirali već im je to posao i obveza, svatko to može prikazivati na način da mu je važnije “otvaranje vojarne u Sinju ili šetanje okolo, ljetovanje”. Ostojić je poručio kako treba o tome razgovarati kako se ne bi ponovile scene iz proteklih dana, pri čemu je najvažnija preventiva.

“Današnja sjednica je trebala biti sazvana kako bi se napravila analiza cjelokupnog stanja i nekakvo izvješće, a za to se ne može sjednica sazvati u jednom danu, nego je trebalo sačekati. Onima koji su nosili ovaj proces moramo biti zahvalni jer su posao dobro odradili, a oni kažu da je sustav uz manje ili veće probleme ipak funkcionirao, jer se radilo od desetak i više požara. Trebalo je sačekati njihovu analizu i nakon toga donijeti odluke”, rekla je Strenja Linić.

Sanader pak drži kako je smisao sjednice bio “teatar i zabava”, podsjećajući da Odbor nije dao nikakav odgovor iako su prethodno tražili da se pripremi kompletno izvješće kako bi se vidjelo gdje su u kojem momentu bile vatrogasne snage i zašto.

 

Komentiraj