Škola u Zagrebu počet će vježbama evakuacije u slučaju potresa

Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin najavio je da će prvog dana škole, 18. siječnja, u zagrebačkim školama početi vježbe evakuacije u slučaju potresa.

“Plan je da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije. U Zagrebu se trese već godinu dana, i moramo naučiti živjeti s time. Obilazeći sad ova područja, vidjeli smo da su škole sigurna mjesta, a sada će se raditi s učenicima i te vježbe. Osnovno je da moramo brinuti o sigurnosti i zdravlju naših učenika”, kazao je Karin.

Načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštite Dražen Štajduhar kazao je kako sistemske edukacije o katastrofama nema, ali i dodao kako Ravnateljstvo civilne zaštite radi na tome s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Različiti rizici zahtijevaju različita postupanja i što se tiče potresa valjalo bi se ponašati sukladno uputama, kazao je Štajduhar.

“Učenici za vrijeme potresa ne bi trebali paničariti”, objasnio je. “Ravnatelji i nastavnici bi trebali djeci objasniti da živimo u okruženju kojima prijete različite katastrofe. U slučaju potresa najbolje je sakriti ispod stola i odmaknuti se od staklenih površina, te ne bježati odmah van. Kada prođe prvi val potresa treba planski napustiti prostor. Treba znati da ne ubija potres nego zgrade i predmeti i zato treba planski napustiti prostor”.

Drugo polugodište počinje 18. siječnja, a Karin je kazao kako ministarstvo ulaže sve napore da nastava počne i na potresom pogođenim područjima.”U kojem obliku to ćemo vidjeti, još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke kako bi mogli organizirati nastavu. 48 je objekata na području zahvaćenimh potresom, 28 ih je bez oštećenja, 9 je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom. Sve pripremamo da se može krenuti po modelu A. Ondje imamo dva zla, pandemiju korone i potres”, podsjetio je Karin.

Ukupno je iseljenih stanovnika s tog područja 912, s tog popisa ćemo izvući broj djece i osigurati im online nastavu, a Ministarstvo će im osigurati svu potrebnu opremu da ne upisuju druge nego da ostanu vezani za svoje škole, dodaje.

Srednja škola Petrinja je i tijekom pandemija bila spremna za online. Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili i tu ćemo biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma, rekao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

Što se tiče nastavnika, 3 do 4 osobe ima kuće koje treba rušiti, ljudi preslaguju svoje živote, ali u kontaktu smo i pripremit će se, što se tiče nastave, ona može krenuti.

“Što se tiče korone, u prvom polugodištu nam je trebalo sedam do deset dana da se posložimo, da sve učenike povežemo, podijelili smo tablete i računala. Sada smo stavili anketu na stranice škole da nam se jave učenici koji nemaju opremu. Mislim da će biti veliki problem, jer su oni sada u kamp kućicama i kontejnerima, mislim da će najveći problem biti dostava dizala za agregate, jer im treba struja i internet.Oprema će kaže, sigurno do njih stići i ne mora netko biti u Petrinji da bi pratio nastavu”, ističe Karin.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]