ŠKOLA U REGIJI: U FBiH deset modela, u Srbiji roditelji odlučuju, u Makedoniji odgoda

Predstojeća školska godina u državama regije bit će, u najmanju ruku, najšarolikija do sada, ako je suditi prema najavama o početku nastave u uvjetima pandemije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Federacija BiH neće odgoditi početak školske godine, ali će imati deset različitih modela – svaka županija svoj, koji će odrediti županijsko ministarstvo obrazovanja. Tako u Sarajevu, Tuzli i Zenici škola počinje 1. rujna, a u ostalih sedam županija, među kojima je i Mostar, 7. rujna.

U Sarajevu će u školu ići samo učenici razredne nastave, dok će viši razredi osnovnih škola i srednjoškolci nastavu pratiti online.

U Mostaru, sva će djeca u škole, a u Tuzli učenici nižih razreda ići će u školu, a stariji će sedam dana ići u školu, a sedam nastavu pratiti online.

Taj je plan objavljen ovih dana, a napravljen je samo za prvih četrnaest dana nastave, i može se mijenjati u svakom trenutku, u svakoj pojedinoj županiji.

U Republici Srpskoj nastava će početi 1. rujna, a nastavni sat trajat će trideset minuta u osnovnim i dvadeset u srednjim školama. Razredi veći od petnaest učenike dijelit će se, pa će profesori održavati dva puta istu nastavu – prvo za prvu skupinu, a potom za drugu. Nastava će se održavati u dvije smjene, dok velike škole koje ne mogu sve učenike smjestiti u dvije smjene smiju skratiti satove, ali ne na kraće od dvadeset minuta.

U Srbiji, gdje će škola početi 1. rujna, roditelji su dobili pravo da biraju hoće li djeca u školu ili će nastavu pratiti online. Ankete su pokazale da će više od devedeset posto djece doći u škole. Razredi će se također dijeliti na dvije grupe, od kojih će prva u školu jedan tjedan, a drugi će nastavu pratiti online. Sat će trajati petnaest minuta, a u učionici može biti najviše petnaest učenika.

Sjeverna Makedonija odgodila je početak nastave do 1. listopada, a predviđeno je da se nastava odvija online za sve učenike osim najmlađih, od prvog do trećeg razreda, koji bi, uz pristanak roditelja, mogli u školu.

 

Komentiraj